Novetats editorials de gener

Text: Albert Calls
1166

El fals thriller del carrer d’en Roig
D’Anna Lleonart Miró. Índex Edita

De la mà del segell de Vilassar de Mar Índex Edita, impulsat per la Llibrera Índex, ha sortit publicada la novel·la El fals thriller del carrer d’en Roig’, d’Anna Lleonart Miró. L’autora maresmenca té d’altres títols destacats com Mi marido, su velero y yo o Cuaderno de Coyoacán. Amb aquesta nova aportació literària presenta una novel·la que barreja claus de màxima hiperproximitat en l’espai escènic, els personatges i el gènere negre. I ben presents ja en el disseny de la portada, plantejada d’entrada com un enigma. El llibre va presentar-se en el marc del passat festival Vilassar de Noir. Lleonart hi retrata un Vilassar de Mar molt particular a través de personatges com en Florenci, que hi arriba a viure, per la insistència de la seva dona. El relat confegit per l’autora és un joc de petites capses que el lector ha d’anar obrint. I si una de les principals claus d’aquesta obra és l’enigmàtica portada del llibre, una altra és el text que s’hi troba a la contra: “Pixapins, escuracassoles, escarbatons… On queden els estiuejants d’abans: senyors discrets, cultes i educats? Què ha fet el Maresme per merèixer aquesta creu? Què tenen les àvies que de tan dolces i cara bonasses hom diria que no han trencat mai cap plat? Què amaguen els finestrals quan les cortines cauen? I per què tot el que es pot embolicar… al final s’embolica?”. Lectors i lectores, us atreviu a entrar en aquest interessant joc literari?

Per la vida, arts i lletres solidàries
De diversos autors. Associació de Relataires en Català (ARC). Col·lecció Elisenda Sala

L’Associació de Relataires en Català és una activa entitat, amb un important epicentre d’actuació a Premià de Dalt. Des d’aquest municipi del Baix Maresme irradien un intens desplegament de propostes per dinamitzar la literatura dels autors i autores que escriuen en la nostra llengua. Entre d’altres activitats, interrelacionen amb encert solidaritat amb cultura. I aquest és el cas del recent llibre Per la vida, arts i lletres solidàries, que parteix de la tasca conjunta de 31 artistes i 126 escriptors per donar suport a la 27a edició de la Marató de TV3 2018, dedicada enguany a la lluita contra el càncer, la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones.

El volum que presenten, a més, s’ha fet a partir de la col·laboració entre l’ARC i l’Associació d’Artistes de Premià de Dalt. Una bona antologia ben carregada de creativitat, els beneficis de la qual es destinen a ser solidaris.

Rojo sobre negro
De Isabel del Río. Il·lustrat per Jenni Conde. Apache Ediciones

Del bon ofici narratiu de l’autora Isabel del Río (Barcelona, 1983), la il·lustradora Jenni Conde i l’editorial emergent Apache Libros, especialitzada en gènere fantàstic, sorgeix Rojo sobre negro. La veu narrativa de Isabel del Río afegeix una nova baula a una ja sòlida trajectòria en la qual prima la fantasia, reinventada i abeurant-se de nombroses fonts –antigues i més contemporànies. Un cop més, el seu nou treball, pren la forma d’una obra que captiva i sedueix el lector, l’atrapa fins al final i el convida a passar una immillorable estona llegint. Precisament, l’autora té d’altres títols de narrativa destacats publicats com són Casa de Títeres, La Vidente de la Luna llena o Las Bocas de la Montaña (El Señor del Viento).

Entre les claus d’aquest nou treball, bellament il·lustrat, uns codis molt clars de modernitat (els lectors hi trobaran el QR amb la playlist de la banda sonora), però que invoquen els terrors de sempre ocults en la nostra ment. S’hi explica la història de Carrie –clar homenatge a Stephen King–, que va aprendre del seu avi a entrar en negre, una dimensió que ens envolta però escapa dels nostres sentits; i de la seva mare, a passar desapercebuda. Fins que a l’institut vol deixar de ser invisible i el seu passat conflueix amb el present, en el marc d’una gran història d’amor impossible. Tots els ingredients que donen com a resultat una gran història pensada per a un públic sense barreres d’edat, que tant pot ser jove com adult.

“No sé cuándo descubrí que podía ver con los ojos cerrados. Así es como aprendí que existen distintos tipos de persona, incluso algunas que no están ahí cuando vuelves a abrirlos. Mi abuelo se quedó totalmente ciego a los cuarenta. Yo siempre le conocí así, con los ojos cerrados. Él me explicaba historias de cómo era el mundo cuando podía ver, aunque las que más me gustaban eran aquellas que trataban sobre Negro. Así es como llamaba a todo lo que percibía sin poder usar los ojos como el resto de personas”.

El peón envenenado
De Ricardo Alía. Maeva

Un dels autors que van participar al darrer festival Vilassar de Noir va ser Ricardo Alía. El llibre que presentava és El peón envevenado, publicat per Maeva. Alía, exjugador professional d’escacs, és l’autor de la Trilogía del Zodíaco –en la que el seu treball com a químic va tenir molta influència. D’altra banda, a la trama narrativa d’aquesta captivadora història, la metròpoli de Londres és el tauler i qualsevol pot ser víctima del misteriós jugador que mou les blanques. A partir de diverses línies temporals: el 2003, el 1970 i el 1937, les tres històries confluiran de maneres imprevistes fins arribar a un inesperat final. El lector es trobarà amb una interessant novel·la en la qual hi ha una partida que funciona com a element conductor de la trama. I per facilitar el seu seguiment, s’han inclòs diagrames amb la posició en curs. Tot i així, no cal saber jugar als escacs ni conèixer les regles per a disfrutar de la novel·la. “Estem parlant de literatura, de paraules i sentiments, no de peces i jugades”, assegura el seu autor.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí