Novetats editorials per a l’hivern

Text: Albert Calls
391

Voliana Edicions publica tres títols vinculats amb el Maresme. El primer és Camins i paratges dibuixats, de Manel Morral i Agustí. Un volum que aplega dibuixos i aquarel·les que fa l’autor per copsar tot l’esperit de múltiples figures i paisatges del territori. En el llibre també hi podem llegir textos de Lita Palomeras, i poemes de Josep Punsola, Jordi Solé i Camardons, Eva Bassó, Emília illamola, Pilio Piris i Salvador Riera. Tot plegat arrodonit amb un pròleg de Maria Sanplà. Un petit llibre que entrellaça amb saviesa el poder de la imatge dibuixada i la paraula. I que es llegeix, també, com unes glopades d’aire fresc.

El segon títol és Lawfare. L’estratègia de repressió contra l’independentisme català, de Damià del Clot. Es tracta d’un acurat treball que parteix de la tesi doctoral de l’autor i que fa un recorregut pel que també s’anomena “guerra legal” o “batalla jurídica”. I que esdevé, alhora, segons s’explica al llibre, una fotografia panoràmica dels mecanismes de repressió que ha anat construint i perfeccionant l’Estat. Assaig polític, però també memòria d’uns fets que s’estan vivint en directe i que descriuen plenament el que s’anomena “causa general contra l’independentisme”. Del Clot dona al públic lector un treball que es llegeix, amb la necessitat d’anar aprofundint, a mesura que s’avança en el text i planteja una mirada que causa, si més no, una certa inquietud.

I el tercer títol de Voliana edicions és Dones, arbres i poesia, una antologia poètica que neix d’un projecte a l’Institut Premià de Mar, a partir de la iniciativa de la professora Margalida Capellà Soler, amb el suport de la comunitat educativa i l’alumnat. I amb l’impuls i la participació de l’Associació Art Primilia, representada per l’escriptora Marta Pérez Sierra, que ha coordinat els versos de les 130 poetes antologades. El fil conductor que s’ha seguit són els arbres i les plantes del jardí de l’institut premianenc. També es compta amb les il·lustracions que ha fet l’artista Joan Pasqual. Una obra de gran format, amb una molt àmplia i diversificada oferta de textos sobre els arbres.

Vibop ha publicat, entre d’altres títols, una petita peça que es mereix ser destacada: Instruccions per combatre epidèmies, avui i fa cinc segles, de Quinto Tiberio Angelerio. Amb pròleg de Martí Crespo. És un opuscle amb un text de Quinto Tiberio Angelerio (1532 – 1617), “físich y doctor en medecina de la terra de Bell Fort del Regne de Nàpols”, on deixa constància i llegat d’unes aclaridores normes arran d’una mortífera passa de pesta a l’Alguer, la ciutat catalanoparlant de l’illa de Sardenya, publicades en català, en el seu moment, per afavorir la ràpida comprensió entre la població. En aquest breu tractat es recullen moltes mesures que curiosament, com hem pogut comprovar durant els moments més forts de la recent pandèmia de la Covid-19, ens recorden que malgrat els mitjans d’avui en dia, no som res davant el poder de la natura.

Quaderns de la Font del Cargol publica una obra de teatre del dramaturg mataroní Toni Cabré: Zweig, la fugida impossible. S’edita en el context del 80è aniversari de la mort d’uns dels escriptors europeus més valuosos del segle XX. L’obra teatral, que com totes les de Cabré, pot llegir-se gairebé com si fos una narració, recorre el trajecte vital, personal i literari de Zweig, quan acorralat pel nazisme, ha d’abandonar la seva Àustria natal. I ofereix al lector una història que tracta sobre la realitat i la ficció i que es va obrint a múltiples lectures, alhora que esdevé una reflexió dels complexos temps que ens estan tocant de viure.

COMPARTIR