Ruta: Castanyer d’en Cuc

Josep Grau.  Montaltrek
241

Qui no ha sentit a parlar alguna vegada del Castanyer d’en Cuc, l’arbre més gruixut de Catalunya? Doncs bé, és hora que ens hi arribem i podem contemplar el seu enorme tronc, ple de bonys, torturat pel pas de tants i tants anys i de suportar tempestes, nevades i calorades. Passarem per:

Pantà de Vallforners: Construït entre 1985 i 1989, té com a característica especial el fet que fou el primer pantà de Catalunya, amb el talús format per pedra i terra compactada, sense intervenció del formigó; al cim del mateix s’han plantat arbres i matolls a fi de simular que la presa és un paratge natural.

S’allarga per la gorga de les muntanyes que el voregen i pot arribar a acumular 2.156.600 m cúbics d’aigua, fet que li permet regar unes 500 hectàrees. El pressupost de l’obra va ser de 236.285.000 pessetes (1,4 milions d’euros, el que valen avui en dia moltes torres d’urbanitzacions).

Castanyer d’en Cuc: És un dels símbols més representatius del Parc Natural del Montseny, i està situat a Cànoves. Com ja hem apuntat és l’arbre amb el tronc més gruixut de Catalunya, concretament de dotze metres de diàmetre i està foradat per dintre, el que fa que s’hi pugui entrar.

Està considerat com a arbre monumental. És de l’espècie Castanea Sativa i, d’aquesta, concretament és el més gruixut de tota la península amb els seus 12 metres de diàmetre, una alçada de 15 m i una capçada de 17 m.

Ha tingut diversos habitants al seu interior. Es comenta que fa anys hi va viure a l’hivern un boscater que feia carbó i concretament, fa pocs anys, hi va viure dos anys el cuiner del restaurant de La Casa del Bosc, que està molt a prop. El 1936 va patir un incendi que va ser el causant que quedés buit per dintre.

Itinerari:  NO Circular | Durada:  2.5 h | Desnivell: 400 m.
Distància:  4.6 Km x 2= 9.2 Km anar i tornar.
Track: Vallfornes i Castanyer de Can Cuc.

COM ANAR-HI?

Ens dirigim amb vehicle per Cardedeu, fins a Cànoves i prenem la pista que diu “Pantà de Vallforners”. Estiguem atents perquè a l’altura de Can Domènec, (uns 1.3 Km des de Cànoves) veurem una marquesina i un Parquímetre al peu de la pista; hem de parar i abonar una petita quantitat per a poder aparcar sense problemes.

L’itinerari comença al pàrquing del Pantà de Vallforners (500 m). Anem pujant pel costat del pantà i continuem pujant fins a trobar un rètol indicador de “Castanyer d’en Cuc i la Casa del Bosc”, el seguim A LA DRETA, deixant la pista principal.

Pugem ara pel torrent de la Baga d’en Cuc. Ens acompanya un petit rierol a la dreta i molta vegetació amb arbres de força grandària.

El camí torna a una pista ampla que continuem pujant A LA DRETA, fins a trobar una cruïlla que ens indica “Castanyer” a L’ESQUERRA.

Després de gaudir del castanyer, si tornem fins a l’última cruïlla que hem trobat i continuem pujant una mica, veurem el Restaurant de la Casa del Bosc en el qual, després de tot, ens haurem guanyat un bon esmorzar o dinar.

El camí de tornada el farem pel mateix lloc que l’anada.

Aquesta ruta si la fem en els mesos de calor (juny a setembre) és molt aconsellable arribar a l’aparcament i començar a caminar aviat  (7:30h aprox.) a fi de poder fer tota la pujada abans que el sol caigui de ple en el camí.

Bibliografia:
Wikiloc.
Tipsparaviajeros.
Ajuntament de Cànoves i Samalús.
COMPARTIR