Una bona salut passa per mantenir una actitud proactiva i curosa amb el nostre organisme. De vegades, però, se’ns fa difícil mantenir-la. Ens falta voluntat, ens relaxem i deixem emportar-nos per allò fàcil, còmode o plaent, encara que sapiguem que ens perjudica —costa lluitar contra tantes temptacions!—. Tanmateix, l’estrès, ansietat, depressió, problemes relacionals, familiars, laborals o econòmics, afavoreixen comportaments negatius que ho dificulten encara més.
Una de les malalties més importants i greus, en la que l’actitud proactiva i l’autocura de la pròpia persona són vitals pel seu desenvolupament, prevenció, detecció i tractament, és la diabetis, capaç de causar infarts, ictus, amputacions de membres inferiors, ceguesa, insuficiència renal, increment del risc de patir alguns tipus de càncer, Alzheimer, neuropaties, depressió… En aquest sentit, la Health Psychology and Behavioral Medicine, va publicar un estudi que posava de relleu la importància de considerar els factors psicològics com a part de l’atenció integral de la diabetis, per tal de millorar la càrrega emocional, els hàbits de salut i la qualitat de vida.
Situem-nos: el 15% de la població pateix diabetis, majoritàriament de tipus 2, tot i que està infradiagnosticada. I va en augment. Es considera present si les analítiques mostren una glucèmia basal —nivell de glucosa en dejú— superior a 125 mg/dL, i una mitjana de glucosa en sang dels darrers 2-3 mesos —A1c— superior a 6,4%. Tanmateix, si els controls fets 2 hores després de menjar donen un nivell de glucosa en sang igual o superior a 200 mg/dL. Prèviament a això, però, sol haver-hi un llarg període de prediabetis, que es considera present si la glucèmia basal està entre 100 i 125 mg/dL, la mitjana de glucosa en sang A1c es troba entre 5,7% i 6,4% i, si la glucèmia postpandrial es situa entre 140 i 199 mg/dL. Tot i que la prediabetis ja provoca danys a l’organisme de manera insidiosa, sol ser menystinguda i mal controlada, perdent-se l’oportunitat de prevenir i evitar que passi a ser diabetis tipus 2. Tots els prediabètics haurien de disposar de glucòmetres per mesurar i controlar fàcilment el seu nivell de glucosa en sang.
La bona noticia, però, és que les dades, estudis, coneixements i experiències, mostren que es pot fer molt per prevenir i disminuir l’impacte de la diabetis, fins i tot, revertir la prediabetis, evitar la diabetis 2 o reduir les seves complicacions. La millora dels hàbits físics, nutricionals i mentals, fonamentals, s’han mostrat força efectius. Cal mantenir hàbits realment saludables, amb actitud i determinació. Control. Vigilància. Demanant ajuda si cal. T’hi va la salut, la vida.