Novetats editorials per Sant Jordi

Text: Albert Calls
1063

En la recta cap al Sant Jordi recollim nous títols d’autors i editorials de la comarca que es publiquen aquests dies, que se sumen a les propostes que hem anat ressenyant en la secció de Llibres durant tot l’any. Llibres de tots els gèneres amb la DO del territori, en el mes en què la cultura impresa pren el màxim protagonisme.

Swing. Allà on la vida venç
Swing de Rafael Vallbona, publicat per Edicions 62, porta per subtítol Allà on la vida venç i desplega en 556 pàgines de bona lectura els grans trets que marquen l’obra narrativa del seu autor: la cultura en un context global i el paper de l’individu que lluita per ser ell mateix contra els embats de la vida i la societat. Als límits de la realitat i la ficció, amb una gran base d’investigació periódistica, el relat es desplega per tractar la història vital d’Enric Torres, fill d’una familia d’empresaris de Palafrugell, que als anys vint del segle XX és captivat pel jazz. Funda una banda a Catalunya i després marxa a Nova York, en una trajectòria vital en la qual es trobarà al cor del poderós món de la música als EUA, la Guerra Civil espanyola i el creixement imparable dels feixismes. Una gran narració de narracions que es desplega com una obra simfònica però a ritme de swing, basada en la història real de l’orquestra Red Ribbon’s. Els lectors hi trobaran, a més, un QR amb la banda sonora del llibre.

 

Simfonia de tardor
Simfonia de tardor és la nova novel·la de Vicenç Llorca, de la mà de Columna Edicions, que tanca la seva trilogia de l’amor. Amb una sòlida trajectòria com a poeta, la seva obra narrativa analitza la complexitat de les relacions humanes amb el rerefons cultural. En aquest llibre en concret s’entrellacen l’amor amb la música, a través d’una depurada narració en la qual el músic gironí Marc Giralt decideix retirar-se a Organyà per tancar la seva trajectòria amb la creació d’una simfonia. La presència contundent del paisatge i un amor retrobat de joventut són graons d’aquesta història que flueix amb la delicadesa musical de les paraules i sintetitza poesia i prosa en un àmbit que deixarà empremta en la memoria del lector.

 

Carles I sense censura
Carles I sense censura de Jordi Bilbeny, publicat per Librooks, és una nova aportació de l’investigador, sempre agosarat en les seves tesis i vilipendiat per uns i altres per qüestionar el relat històric oficial. En aquest treball ressegueix els passos de Carles I de manera exhaustiva i documentada, amb una interessant narració dels fets que convida a voler saber-ne més. La tesi, que ja ha defensat en d’altres obres: el poder de la maquinària censora espanyola al llarg de la història sobre el fet català i com cròniques adulterades i reescrites han pretés esborrar-ne el rastre. I si amb l’obra anterior, Inquisició i decadència, tractava la destrucció de la cultura catalana del Renaixement per convertir-la en la base de la castellana, amb Carles I sense censura se centra en l’adulteració de la història política catalana a l’imperi espanyol del segle XVI.

 

La lectora accidental
La lectora accidental d’Emília Illamola, editat per Quaderns de la Font del Cargol, és probablement l’obra més madura de la seva autora. Narrativa novel·lada que experimenta amb discursos com la poesia i el monòleg interior. La protagonista troba un volum en una fira de llibres usats i a través d’ell arribarà a l’autora. Joc de miralls de literatura dins de la literatura, que es mou entre l’univers real i el fictici, esgarrapant fragments de vida i obrint cercles concèntrics en el lector. Llibre dins d’un llibre, ficció dins de les múltiples realitats, joc metaliterari. Inoblidables la Nita Lluch i el seu llibre Rius d’impaciència, claus d’una història que travessa límits amb gran elegància narrativa.

 

Dones poetes de la Maresma
Dones poetes de la Maresma és un acurat treball que ha publicat el segell Voliana Edicions, compromès amb la cultura comarcal. És en clau d’antologia perquè aplega un ampli catàleg d’autores de la comarca i alhora d’estudi, per les aportacions que s’hi poden trobar en múltiples àmbits culturals. Permet visibilitzar la poesia que han escrit les dones del territori en un ampli espai cronològic. I és alhora una gran aportació perquè a banda de posar un punt de llum en un àmbit d’obscuritat fins ara, ho ha fet entrant en les veus més reconegudes, però també en aquelles que gairebé havien desaparegut de la memòria col·lectiva. Un llibre que el pas del temps farà encara més valuós.

 

Sobre la felicitat
L’editorial d’Alella Vibop recupera un clàssic de la filosofia grega, Sobre la felicitat, d’Epicur. I ho fa amb una traducció, brindis i colofó de l’editor i poeta maresmenc Jordi Cornudella. Reflexions que malgrat el temps són ben contemporànies sobre si és possible una vida feliç, de la mà del gran filòsof Epicur, com per exemple pensar pel nostre compte amb lucidesa. A partir dels dos breviaris essencials que recull aquest volum: la Carta a Meneceu i les Màximes capitals, Epicur hi exposa com, fins i tot en temps de corrupció i de crisi, és possible la felicitat.

 

El Maresme desaparegut
El Maresme desaparegut, d’Alexis Serrano, publicat per Efadós, reuneix una selecció de fotografies de tots els pobles, viles i ciutats de la comarca que van des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX. De la mà del director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, aquest llibre ens mostra una aproximació “a un temps que basculava entre el dinamisme industrial i la tradició agropecuària”. Les imatges que s’hi apleguen contribueixen a salvar el patrimoni documental de la nostra memòria i permeten evocar els paisatges, hàbits i costums dels nostres predecessors al territori.

 

COMPARTIR