Alella es prepara per commemorar els 300 anys dels fets de 1714

Jordi Albaladejo.  www.elturnemimecanic.blog.cat
614

Una primera acció és la convocatòria de la segona beca de recerca històrica per part de l’Ajuntament que enguany se centra en el paper d’Alella el 1714. La beca, dotada amb 3.000€, s’atorgarà per un jurat al millor projecte inèdit centrat en el paper dels alellencs i alellenques durant la Guerra de Successió.

D’una banda, s’impulsa així el coneixement sobre el poble i s’amplia la historiografia local en el marc també del Maresme, i d’altra banda, la convocatòria situa Alella en l’àmbit més ampli de les commemoracions que es preparen arreu del país pels 300 anys dels fets de 1714. Precisament, la ciència històrica ha de permetre superar reduccionismes i propiciar una relació de poble adult amb el seu passat. I ho farà en un context com l’actual en què totes les opcions sobre el futur de Catalunya són preses seriosament per la ciutadania.

L’Ajuntament d’Alella, testimoni institucional entre generacions, promou amb la convocatòria bianual d’una beca de recerca històrica, la memòria dels orígens i les causes del present. Les sol·licituds per optar a la beca s’han de presentar per escrit abans del 19 d’abril d’aquest any.

La primera beca d’investigació convocada l’any 2011, va correspondre al doctor en Història de l’Art, el mataroní Joaquim Graupera, amb la temàtica ‘Els Desplà com a promotors d’art’ (les famílies Desplà-Gralla com a promotors d’art entre els segles XIV i XVI). La presentació pública del treball guanyador, pendent ara de publicació, va fer-se per part de l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, dins del programa de la VI Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme organitzada per l’entitat Cerquem les Arrels a Alella, l’octubre de 2012.

En referència a la VII Trobada d’entitats, tindrà lloc al Museu Municipal de Nàutica del Masnou el 26 d’octubre d’enguany i les comunicacions que s’hi presentin tractaran ‘La guerra de Successió i les seves conseqüències: el segle XVIII al Maresme’.

COMPARTIR