Alella està deixant caure part de la seva història

Júlia Servera Gumbau.  investigacioescolespies@hotmail.es
362

El poble d’Alella té la sort de poder comptar entre les seves edificacions més emblemàtiques una finca situada al final de la riera Coma Fosca, anomenada Torre del Governador o Els Padres. Aquesta finca, amb més de 700 anys d’història, va ser propietat del governador de Catalunya Enric de Cardona, dels Comtes de Santa Coloma, de l’empresari Antoni Borrell, i més tard, de l’Escola Pia de Catalunya.

Però actualment, la seva situació s’ha tornat preocupant. Farà quasi un any vam poder tenir constància de l’estat ruïnós en la qual es trobava la finca. La propietat, a mans d’una immobiliària, va obtenir la finca el 2000, i després de l’inici de la crisi, va desestimar el seu projecte de construir-hi un hotel de luxe. La vigilància, que permetia que la finca es mantingués en bon estat, va ser eliminada, i l’edifici va ser envaït per vàndals i lladres.

La finca, formada per més de 3.000 m2, disposa de jardins amb llacs, un edifici central amb enormes sales, dues capelles i la torre del governador. Totes aquestes estances, tan recordades pels alellencs, es troben en un estat completament ruïnós. Tot tipus de robatoris, deixalles, escales destrossades, incendis en algunes habitacions, jardins completament deixats amb aigües estancades, entre altres, és el pa de cada dia d’una finca que tant va significar pel poble d’Alella, i que ara cau a trossos.

Després de descobrir la situació, vam formar el grup Investigació Escoles Pies, amb l’objectiu de dur a terme accions per intentar la recuperació de la finca, a més d’investigacions històriques i entrevistes per conèixer la història que s’amaga darrere la finca i que està tan lligada al poble. Davant la impossibilitat d’accedir a la finca a causa de la seva titularitat privada i els molts impediments que ofereix la propietat, totes les informacions i fotografies que rebem són anònimes.

Des del grup d’Investigació Escoles Pies demanem la participació de tota la gent possible, que es consciencien de la situació actual, i que conjuntament puguem trobar-hi una solució. La nostra tasca no és buscar culpables, sinó treballar conjuntament, poble i Ajuntament, i evitar penedir-nos en un futur de no haver-hi fet res.

COMPARTIR