“La base de la supervivència del Patronat tots aquests anys és el voluntariat”

Text: Albert Calls  // Foto: Oriol Ponce
782

Parlem amb el president del Patronat Teatre, Jaume Planas, sobre l’estat d’aquesta activa entitat de Premià de Mar i de quins són els seus reptes de present i futur. Han estat reconeguts com a Entitat de l’any 2018. Compten amb 90 anys de trajectòria.

Primer de tot, enhorabona pel reconeixement com a Entitat de l’any a Premià de Mar. S’ho esperaven o ha sigut una sorpresa?
Ha sigut una sorpresa. No ens ho esperàvem per res. N’estem molt contents del reconeixement.

Quins creu que són els valors tan importants que transmet el Patronat al municipi perquè hagi esdevingut Entitat de l’any a Premià de Mar?
De fet és el segon cop que som Entitat de l’any de Premià de Mar. Jo penso que els valors que transmet el Patronat giren entorn al funcionament d’aquest: el teatre funciona gràcies al voluntariat de la gent. Això es tradueix en bon ‘companyerisme’, les ganes de fer una feina de qualitat, de col·laborar, de treballar en equip…

Preparen algun acte o algun esdeveniment especial per tal de celebrar el nomenament com a Entitat de l’any a Premià de Mar?
Sobretot de cara als socis i simpatitzants sí que es realitzarà algun acte de cara al públic que encara estem planejant. Serà sobretot pensat pels socis fidels que sempre han tingut una col·laboració amb el Patronat.

El Patronat acumula 90 anys d’història. Com ha aconseguit sobreviure a tots aquests anys i a diferents èpoques convulses en la historia del nostre país? Una de les claus ha estat saber adaptar-se als canvis?
La base de la supervivència del Patronat tots aquests anys ja l’he comentat: el voluntariat. No tots els voluntaris han passat el mateix temps a l’entitat, però una persona ha engrescat a una altra a començar-hi i aquesta persona, a una altra. L’efecte cadena ha sigut importantíssim, vital. Encara però, n’hi ha alguns que portem un munt d’anys aquí. En Joan Cisa, el vicepresident, i jo, per donar-te un exemple. Jo aquest any faré 60 anys i en vaig començar a formar part als 5 anys d’edat. I en Joan Cisa, potser un any abans que jo i tot! Després, evidentment, hi ha molta gent que ha passat per aquí i hi ha dedicat moltes hores i anys de la seva vida. Fins i tot alguns que, desgraciadament ja no hi són. El Patronat sempre estarà agraït a tota aquesta gent.

El Patronat representa un lloc on adquirir habilitats i aprendre coneixements per a ells que després podran usar personalment en el seu àmbit laboral

Després de tants anys, no s’arriba a un punt de, potser, voler prendre’s un descans?
Mentre hi hagi gent que per darrere apreti, això funcionarà. De fet, l’anterior vegada que vam ser nomenats entitat de l’any, ho vaig transmetre dient que el “cor del Patronat batega més fort que mai i bull d’activitat” i és la realitat. Tu i jo estem asseguts aquí i, ho pots sentir, ara mateix al pis de sobre estan fent un curs de converses en anglès i a l’escenari hi estan assajant. Hi ha una pila d’activitats i cursets, el Patronat no para en tota la setmana. De fet aquest curs i part del que ve, ja esta ple d’activitats planificades.

L’equip del Patronat funciona gràcies a la feina importantíssima d’un voluntariat entregat al projecte. Com es preveu el futur del Patronat en matèria de voluntaris? En necessiten més?
El voluntariat, bàsicament, comprèn curiosament dues franges d’edat: o molt joves, o molt grans. Entremig, no hi ha representació. Passes de nens i joves de 22-25 anys d’edat fins als més grans de 40 o 50 anys.

I els joves també mostren la mateixa entrega i intensitat que els que hi porten més anys?
I tant, i tant! La gent jove, sobretot pels de 20-25 anys, és l’edat que això els és llaminer. Perquè si vens a fer de voluntari aquí i tens interès sobre el tema, tens una cabina de comandaments amb material d’última generació; pots fer funcionar un bon equip de so, les taules de llum amb les que treballes il·luminen un equip de llum molt potent, aprens com dissenyar la il·luminació de l’escenari amb professionals del sector. El Patronat representa un lloc on adquirir habilitats i aprendre coneixements per a ells que després podran usar personalment en el seu àmbit laboral. Molts d’ells, és cert, acaben abandonant el Patronat una època, propiciat pels seus propis motius personals i, potser, en un futur, hi acaben tornant.

En els meus inicis aquí, el Patronat estava en la mínima expressió

Com ha canviat la infraestructura del Patronat en els seus 90 anys d’història?
En els meus inicis aquí, el Patronat estava en la mínima expressió i es tirava endavant gràcies a la col·laboració dels socis. Les remodelacions importants en el teatre es van iniciar a partir de l’any 2000. Abans d’aquestes remodelacions, els voluntaris feien aportacions personals (eines, compra de material, etc.) per tal de mantenir-ne l’activitat. A partir del 2000 i gràcies a diferents governs de l’Ajuntament de Premià de Mar, aportacions de La Caixa i d’empreses privades, es va aconseguir unes reformes orientades cap a un format teatre-cinema, convertint-se així en l’únic cinema actiu de Premià en aquella època. A partir d’aquest punt i gràcies al moviment que s’hi genera, els beneficis del Patronat van seguir-se invertint en millores per a l’equipament del que disfrutem tots i totes.

La visió del Patronat va més enllà del teatre i les representacions: és un projecte social. Quines tasques es realitzen dins del Patronat que vagin més enllà de les representacions?
Tot el que sigui cultura hi té cabuda al Patronat. Com t’he comentat realitzem cursos de converses en anglès amb professors natius, assaigs de representacions teatrals amb professors professionals del sector, representacions teatrals, cinema i documentals. Tot un ventall d’activitats disponibles per a tot tipus de públics.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí