Bolets i més bolets

Oriol Bassa.  Enginyer i naturalista
410

Amb una mica de sort, les properes setmanes arribarà la temporada de bolets al Maresme. Podríem dir, amb la certesa del boletaire, que falten un parell de setmanes per començar a trobar els apreciats fongs.

Per intentar millorar la vostra sort micològica, us donaré quatre consells que he après a força d’anar i tornar al bosc amb un cistell, de vegades buit, força vegades ple.

Primer de tot, cistell, us recomano que si us agrada anar a buscar bolets, us deixeu de bosses de plàstic i altres recipients similars i us equipeu amb un cistell tradicional, d’una mida de mitjana a petita. No cal que sigui gaire gran perquè tardaríem massa a omplir-lo, ni massa petit perquè només hi cabessin tres o quatre bolets. Cal dir que la meva mitjana és d’uns 30 bolets per anada, tot fent mitjana entre els dies que han estat un èxit i els dies que he vingut amb el cul del cistell ben descobert.

El segon consell és que no porteu un rasclet ni cap eina semblant, sinó que aprofiteu un bastó que trobareu al mateix bosc, per aixecar, només, aquella coseta que pugui ser un possible bolet.

Seguidament, demanar-vos que només trieu les espècies que conegueu, encara que només en siguin un parell, i que us estigueu de collir les que desconeixeu. Les raons són ben clares,  entre tanta boletada, s’hi amaguen bolets tòxics i alguns de verinosos i mortals.

Els bolets que no colliu, no els feu malbé, ja que segur que tenen interès pel bosc, ja sigui per altres boletaires, per altres animalons o per la pròpia ecologia del bosc. Penseu que hi ha espècies que, convertides en medicines, poden salvar vides avui i en un futur, i nosaltres tenim cap dret a destruir-les.

Quan trobem bolets molt petits, si us plau, deixeu-los créixer una mica més, ja que, si tornem al cap d’un o dos dies, poden haver crescut molt, i amb molts menys, omplirem més fàcilment el cistell.

Finalment, us recomanem que, si voleu aprendre més sobre el fantàstic món dels bolets, busqueu alguna persona de confiança que us n’ensenyi, aneu a un dels cursets o sortides guiades que es fan pel territori, o algunes de les exposicions de bolets, com les d’Argentona i Vilassar, on podreu aprendre a diferenciar les espècies més comunes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí