Cabrera de Mar estrena gegant dedicat al baró de Burriac

Text: Albert Calls  // Foto: Josep Maria Ponce
496

En els darrers temps, el bestiari cabrerenc ha anat prenent forma amb el treball de les entitats locals i el consistori que hi dóna suport. Com a tret de sortida d’aquesta nova etapa, el pregó de la Festa Major de Sant Feliu d’enguany, a càrrec de l’Associació Grillats, va escenificar un muntatge teatral centrat en la figura del baró de Burriac i va servir per presentar públicament el gegant, amb una litúrgia festiva que té per davant molt de recorregut.

En Perot, el nou gegant cabrerenc, és el testimoni del passat feudal maresmenc, però també alhora mostra d’un personatge contradictori i polèmic que tot i no ser estimat pel poble, va tancar la seva trajectòria vital dedicant-se a escriure dos llibres: ‘Pensament’ i ‘Sumari de batalla a ultrança’. Per això, el gegant porta a més de la clau del castell de Burriac i els estris militars de rigor -espasa i escut-, els seus dos llibres.

Però la història de la creació d’en Perot és també la de la Colla gegantera local que l’ha fet possible. Actualment l’integren més de 20 persones, especialment molts joves. “Finalment decidim que el gegant Perot es basi en la figura de Pere Joan Ferrer, baró de Burriac; però també en un personatge del nostre llegendari, Perot Espantabruixes”, expliquen des d’aquesta activa Colla, que presideix Cristina Simó i que compta com a ideòleg i un dels principals impulsors, amb l’Òscar Fernández; dos joves molt actius en la vida del municipi. “A més, volem que el gegant tingui molt de simbolisme, de Cabrera i de Catalunya”, afegeixen també els promotors de la iniciativa.

Precisament, el procés de creació d’en Perot ha estat viscut amb molta intensitat per totes les persones que hi han participat, des de pensar-lo, fer-lo construir i obtenir els recursos necessaris, fins aprendre a transportar-lo. “Ens han ensenyat com s’ha de portar el gegant i la música per acompanyar-lo. I hem creant una banda amb gralles i tabals on tots els integrants aprenem a fer de tot”, expliquen també els geganters.

D’altra banda, la ‘litúrgia festiva’ d’en Perot ha comptat amb la seva presentació, ball, l’atac de les bruixes i el judici a una d’elles, cercavila cap a la missa solemne de la Festa Major i el ball de les figures. Tot plegat, a més, amb un acte final, la Convidada del Senyor de Burriac, en la qual van participar d’altres gegants com en Pere Màrtir i la Genissa de Vilassar de Dalt, l’Armand de Montjuïc, la Rosa del Paral·lel, en Quimet de Poble Sec i el nan Aquilino de la canadenca de Poble Sec, en Pigat i la Lucia de Vilassar de Mar, l’Esteve i l’Eulàlia i els gegantons Oliver, Maria i Patufet de Cabrils.

I també, de cara a l’any que ve ja ens anuncien que hi haurà ‘geganta’ cabrerenca.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí