Cabrils, capital de la literatura escrita per dones

Text: Albert Calls
394
Un moment de l’acte de presentació del programa, amb la Regidora de Turisme i Fires, Sílvia Vallbona, Enric Bono (Vila del Llibre), l’alcaldessa Maite Viñals i Francesc Ponsa (comissari dels actes).

Els propers 13, 14 i 15 de maig, Cabrils donarà el tret de sortida al recorregut pel Maresme de la Xarxa de Viles del Llibre. El projecte inclou un ampli programa d’actes sota el comissariat de Francesc Ponsa. El municipi serà el punt neuràlgic de la literatura reivindicativa, centrada en aquesta edició en el feminisme, amb un programa on el 90% de les propostes estan protagonitzades per dones creadores de la comarca i la resta, de Catalunya.

Com en totes les Viles del Llibre, el mercat editorial serà l’eix des d’on partiran les taules rodones, els recitals, les activitats infantils i els tallers familiars que donaran vida al festival que es desenvoluparà al nucli urbà, als voltants dels Horts de la Santa Creu.

Segons han explicat els organitzadors, “amb la capacitat de transformació social del feminisme com a focus, passaran pel festival més de cinquanta escriptores i creadores de la comarca i del país, que posaran de manifest la incidència social del moviment mitjançant la literatura”.

El comissari del festival, l’escriptor i periodista Francesc Ponsa, ha preparat un programa d’actes i activitats que “posen de relleu la capacitat democratitzadora de la cultura i la potència d’una comarca amb una entitat cultural pròpia”. Tanmateix, Cabrils Vila del Llibre acollirà, també, un mercat amb més d’una vintena d’editorials independents.

L’acte de presentació del programa, el passat 28 d’abril, va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Maite Viñals, la regidora de Turisme i Fires, Sílvia Vallbona, el director de Viles del Llibre, Enric Bono i el comissari de la proposta, Francesc Ponsa.

Tant l’alcaldessa com la regidora de Cultura van expressar que la programació de Vila del Llibre del municipi se suma a l’oferta cultural i gastronòmica que ja impulsen i contribuirà a posicionar la localitat en el mapa cultural, així com també a atreure visitants.

Per la seva banda, el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, va posar de manifest “la voluntat de fer palesa la creativitat d’una comarca amb una idiosincràsia pròpia”, posant èmfasi en la trobada d’escriptores maresmenques o la celebració de diferents recitals de poesia del territori, tant en la seva vessant femenina, com en l’homenatge al poeta Valerià Pujol”.

Francesc Ponsa va recordar que es tractaran dues autores del municipi de referència, l’escriptora Maria Dolors Orriols i la pintora i mèdium Josefa Tolrà, l’obra de la qual forma part aquests dies d’una exposició a la Biennal de Venècia.

CABRILS VILA DEL LLIBRE

DIVENDRES 13 DE MAIG

Inauguració Cabrils, Vila del Llibre. 19 h. Centre cívic La Fàbrica.
Descobrim maria Dolors Orriols. 19.30 h. Centre cívic La Fàbrica.

DISSABTE 14 DE MAIG

Vinc a parlar del meu llibre. 10.30 h. Carrer Anselm Clavé. Amb escriptores del Maresme.
El còmic: una visió feminista. 11.30 h. Escenari Mercat.
Trobada d’escriptores del Maresme. 11.30 h. Biblioteca. Amb Sílvia Cantos, Sònia Hernández, Asmaa Aouattah.
Dones poetes de la Maresma. 13 h. Carrer Anselm Clavé.
Valerià Pujol i Bosch. 50 Anys. 13 h. Escenari Mercat.
Novetats editorials. 17 h. Escenari Mercat. Amb Joaquim Pijoan i Ton Novellas.
Els llibres de la meva vida. 18 h. Escenari Mercat. Amb Sílvia Soler.
La literatura feminista avui. 19 h. Biblioteca. Amb Jenn Díaz Ruiz, Isabel Fran i Júlia Barceló.
Dones, arbres i poesia. 20 h. Biblioteca. Maridatge poètic.

DIUMENGE 15 DE MAIG

Dones extraordinàries més enllà del paper. 11.30 h. Biblioteca. Amb Anna Lleonart Miró, Maria Antònia Llorens i Sílvia Tarragó.
100 Años de nuestra señora de los pesares. 12 h. C. Anselm Clavé.
Lola Casas. 13 h. Escenari Mercat. Presenta les seves darreres obres.
Lletraferides de Cabrils. 17. h. Biblioteca. Amb escriptores cabrilenques.
Els llibres de la meva vida. 18.30 h. C.Anselm Clavé. Amb Coia Valls.
Josefa Tolrà i Abril. 19.30 h. Centre cívic La Fàbrica. Conferència.

Podeu consultar tot el programa d’actes a www.viladelllibre.cat