Caixa Laietana mostra en una exposició la riquesa mineralògica de Catalunya

Text: Albert Calls  // Foto: Joan Astor
425
Celestina i guix
Celestina i guix, d’Ivorra

Sabies que hi ha més de 4.000 minerals o que cada any se’n descobreixen 60 espècies noves? Que alguns tenen propietats de luminescència, fosforescència o termoluminescència i d’altres, de radioactivitat? Que hi ha peces de col·leccionista que poden arribar a valer fins a 6.000 euros? O que Catalunya és un territori ric en vestigis mineralògics, de les èpoques més antigues a les més modernes?

Per donar resposta a totes aquests preguntes, l’exposició GEOEXPLORA minerals, produïda per Fundació Caixa Laietana, acosta al públic una mostra en la qual es poden veure un centenar de minerals, aprendre les seves característiques, especificitats o quina és la seva utilitat.

A més, un altre aspecte molt important d’aquesta exposició és que, de forma interactiva, permet acostar-se al coneixement dels minerals a través de comprovar el seu magnetisme, la radioactivitat o les seves peculiaritats lumíniques de primera mà. També, apropar-se al seu coneixement a través del microcospi, l’ordinador o localitzant peces, cercant-les i identificant-les entre la sorra.

L’exposició té com a objetiu donar a conèixer l’entorn que ens envolta des d’un punt de vista científic, didàctic i interactiu. És per això que es complementa amb diversos tallers pràctics sobre radioactivitat, magnetisme, excavació i observació de minerals amb microscopi, entre d’altres activitats.

CINC ESPAIS PER ENTENDRE ELS MINERALS. GEOEXPLORA va inaugurar-se el passat 27 d’abril i podrà veure’s fins al proper dia 26 de juny. La mostra ha estat comissariada per l’enginyera geològa Catalina Restrepo, experta en patrimoni geològic català. Nombroses escoles ja han visitat aquests dies l’exposició als matins, amb visites guiades. A les tardes, les visites estan pensades per a un públic familiar i en general.

La part expositiva de GEOEXPLO-RA es composa de cinc espais. El més atractiu és una mostra de diferents formes de presentar-se una mateixa espècie mineral on es destaquen dos exemplars catalans, una calcita de la mina Berta de Sant Cugat del Vallès i una fluorita de les mines de Sant Marçal del Montseny, entre molts d’altres. Aquest espai és complementa amb l’exposició d’una vintena de minerals en estat natural acompanyats de les seves principals aplicacions com per exemple, el sofre, relacionat amb les piles, tèxtils, pell, paper… També s’hi pot trobar una exposició fotogràfica amb minerals d’arreu del món, a través d’imatges de destacats fotògrafs especalitzats com Joaquim Callén, Joan Astor i José Antonio Soldevilla; una zona didàctica on s’expliquen les aplicacions de diversos minerals; els visitants disposen d’una zona fosca on poden descobrir els minerals fluorescents i poden veure tres audiovisuals sobre diversos aspectes dels minerals i les seves propietats.

EXPERIMENTAR AMB ELS MINERALS. A banda d’això, l’exposició compta amb una part pràctica amb diversos tallers adreçats a tots els públics, perquè els visitants puguin experimentar amb les propietats dels minerals com la radioactivitat i el magnetisme. A més, poden observar ben de prop els minerals a través d’un microscopi, fer una simulació d’excavació per trobar minerals i classificar-los, i descobrir els minerals fluorescents.

EXPERIMENT AMB MINERALS QUE CONTENEN URANI, TORI I RADI. En aquest taller s’explica què és la radioactivitat i quines les utilitats que té per a la ciència i la tecnologia com la generació d’energia nuclear, i el tractament de malalties, etc. També es parla dels minerals amb aquesta propietat que existeixen a Catalunya com és el cas de la cejkaïta, un carbonat d’urani i sodi que fins ara només s’havia trobat a la República Txeca. O també es detalla com es mesura la radioactivitat d’un objecte o un lloc.

Aquest experiment, en concret, consisteix a identificar quins minerals d’una selecció són radioactius a través d’un comptador Geiger, que mesura els valors radioactius de qualsevol objecte. Totes les mostres es disposen al voltant del comptador sobre un dispositiu giratori, s’ha d’anotar el valor que dóna l’aparell per cada mineral mesurat i decidir quins són radioactius i quins no.

EXPERIMENT SOBRE EL MAGNETISME. En concret, el fenomen físic del magnetisme s’analitza en aquest taller pràctic en el qual es mostra quins són els materials que tenen propietats magnètiques i quin és el seu ús en brúixoles o en cintes magnètiques per a les targetes de crèdit, entre d’altres aspectes.

Es pot experimentar amb un iman i descobrir el poder magnètic de tres minerals: la magnetita (que genera una atracció forta), la pirrotina (amb una atracció dèbil) i la calcita, (que no causa atracció). Precisament, manualment, a més, es constata que els minerals no tenen el mateix grau de magnetisme quan s’hi acosta l’iman.

LA IDENTIFICACIÓ I RECERCA DE MINERALS. Aquesta activitat de l’exposició fa sentir els visitants com autèntics geòlegs. Dintre d’un mòdul ple de sorra hi ha enterrats vuit exemplars de minerals diferents. Els participants han de desenterrar-los, tocar-los, observar-los amb una lupa, classificar-los i finalment descobrir de quin mineral es tracta. Per fer-ho s’han de respondre algunes preguntes sobre el mineral com el seu color, la duresa, la brillantor, la forma i quina exfoliació o fractura té.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. Sencillamente ESPECTACULAR!!! Gracias y Felicitaciones Doctora Catalina!!!

Comments are closed.