El comerç de proximitat, a la corda fluixa

Text: Gemma Ponce  // Foto: Josep Maria Ponce
519

La crisi de la COVID-19 ha obligat a tancar una majoria d’establiments comercials, que han vist com les seves vendes descendien o desapareixien. Ara han tornat a obrir al públic, amb una nova situació i reptes a afrontar.

El comerç local no essencial va haver d’abaixar la persiana amb el decret de l’estat d’alarma. El sector, que dona feina a més de 300 mil persones a Catalunya, va veure com les seves vendes descendien durant el confinament. No van tornar a obrir fins passat un mes, amb una realitat molt diferent de la que havien deixat enrere. Era el moment d’incloure una multitud de nous protocols i mesures de protecció en la seva nova rutina, com també de treballar amb diferents restriccions pel bé comú.

Sense pausa

La notícia del tancament va suposar un daltabaix en els petits comerciants. Tot i això, segons Araceli Galobart, Dinamitzadora de l’Associació Vilassar Comerç, enmig de la incertesa i la incredulitat, durant el confinament també hi ha hagut molta solidaritat entre els socis. A més a més, Jordi Novo, president de Negoci Empresa Mataró (NEM), considera que el que va començar sent “un xoc a escala anímica i econòmica” ha acabat sent “un bany de realitat digital”, ja que “s’ha avançat la transformació digital”, el que qualifica com un canvi definitiu.

Així és com el comerç local no s’ha aturat completament sinó que s’ha adaptat a les circumstàncies. El repartiment a domicili ha permès a moltes botigues seguir amb la seva activitat, encara que a mínims. De fet, en aquest temps han sorgit diferents plataformes digitals, com www.slowshopping.cat que han facilitat un directori digital d’establiments amb servei de repartiment en les poblacions que s’hi adherien.

Premià de Mar no va trigar a sumar-se a la idea. Isidro Pijuan, president dels Comerços Associats de Premià (CAP) en valora gratament el resultat. En la mateixa línia que Novo, del NEM, qui considera que ha sigut molt positiu, sobretot pel sector de l’alimentació.

És responsabilitat de tots

A principis de maig va ser quan els establiments van poder començar a obrir amb cita prèvia i un seguit de mesures de seguretat. Les mascaretes, pantalles i gel hidroalcohòlic es van convertir en elements essencials per poder dur a terme la feina i poder atendre els clients de forma segura per ambdues parts. El dia d’avui, explica Galobart de Vilassar Comerç, es treballa per “aconseguir una normalitat segura per a tots”.

Tanmateix, també s’enfronten al repte de la recuperació econòmica. Pijuan comenta que “aquestes vuit setmanes que hem tingut tancats han sigut catastròfiques” i “o ajudem al comerç local o els carrers quedaran morts”.

No obstant, sembla que la importància de les botigues del poble s’ha fet evident, tal com argumenta Novo “la ciutadania ha vist que el comerç local és el que ha estat al seu costat i a la seva disposició, amb el risc que això ha tingut. Creiem que hi haurà un abans i un després”.

Al mateix temps, la digitalització del comerç de proximitat és una realitat. La situació ha accelerat una transformació i ara com ara es preparen per augmentar la presència a la xarxa. Així doncs, el futur més immediat del petit comerç passa pels marketplaces, els quals consisteixen en mercats electrònics que reuneixen a diferents venedors i compradors en línia. De fet, ja són moltes les associacions de comerciants que s’han sumat en aquestes iniciatives a gran escala, com són els Comerços Associats de Premià i Negoci Empresa Mataró.

De moment, però el comerç ha tornat a apujar la persiana. I ho ha fet renovat, per “oferir el millor que tenim”, com comenta Novo, i amb il·lusió, esforç i esperança, segons Galobart, encara que amb una mica d’incertesa pel que passarà.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí