Costa Barcelona, nova marca turística

Text: gencat.cat
423

L’Agència Catalana de Turisme ha aprovat la creació d’una nova marca turística anomenada Costa Barcelona. Aquesta nova marca engloba el territori de les antigues i ara desaparegudes marques de Costa del Garraf i Costa de Barcelona-Maresme.

La nova marca Costa Barcelona representarà les comarques del Maresme, el Garraf, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. D’aquesta manera s’ha donat resposta a la proposta del sector turístic de la zona, canalitzada per la Diputació de Barcelona, que plantejava la creació d’una marca turística comuna per a tota la costa de la província de Barcelona, amb l’objectiu de facilitar la promoció internacional aprofitant el posicionament i el reconeixement turístic de què gaudeix la marca Barcelona.

El territori queda configurat en nou marques turístiques, cadascuna amb la singularitat pròpia de les zones que representen: Costa Barcelona, Costa Brava, Costa Daurada, Barcelona, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida, Catalunya Central, Val d’Aran i Pirineus.

La nova marca es va presentar recentment en el marc de la fira World Travel Market de Londres, un dels esdeveniments turístics internacionals de més rellevància, celebrada a principis del mes de novembre passat, i en què també va participar l’Agència Catalana de Turisme.

L’any 2010 les marques Costa de Barcelona-Maresme i Costa del Garraf (que ara formen part de la nova marca Costa Barcelona) es van erigir conjuntament com la tercera destinació turística catalana, amb més d’1,7 milions de turistes estrangers (el 12% del total de Catalunya), que van realitzar 15 milions de pernoctacions, per darrere de la marca Barcelona i Costa Brava (6,6 i 3,5 milions de turistes, respectivament, amb 37,5 i 32,8 milions de pernoctacions, respectivament). Aquestes xifres situen la marca Costa Barcelona en una posició forta respecte d’altres destinacions competitives com la Costa Daurada (1,7 milions de turistes i 14,6 milions de pernoctacions) o Tenerife (3 milions de turistes i de pernoctacions).

L’any 2010, les marques Costa de Barcelona-Maresme i Costa del Garraf també es van situar conjuntament en tercera posició en el rànquing de marques respecte de l’oferta de places en allotjaments turístics,  amb un total de 78.082 places (14,5% del total de Catalunya), per darrere de les marques Costa Brava (182.678 places) i Costa Daurada (113.524 places).

La nova marca turística disposa d’atractius variats, entre els quals destaquen: més de 100 kilòmetres de costa, espais naturals, un ric patrimoni cultural, platges, gastronomia i una alta concentració de serveis i activitats tant d’oci com de negoci, que la posicionaran com un lloc amb una gran projecció internacional, capaç de competir amb altres destinacions com la Costa Blava o Miami. La força d’atracció que té l’etiqueta turística de Barcelona capital s’ha acabat imposant seguint principalment una lògica de mercat i d’oportunitat. L’anàlisi socioeconòmica d’aquesta aposta en el temps permetrà avaluar-ne l’impacte en aquest territori en concret, i globalment, en la marca Catalunya.

COMPARTIR