El cant de la Sibil·la arrela al Masnou

Text: Font: Ajuntament del Masnou
419

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món es va anar deixant de representar a les esglésies. Representat abans de la missa del Gall, a la Nit de Nadal, el Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la amb mantell de seda i amb una espasa a la mà.

Una imatge del Cant de la Sibil·la de l’any passat representat a la catedral de Barcelona / Foto: ACN.

El Cant de la Sibil·la, una representació religiosa de gran difusió a l’edat mitjana, ja fa uns anys que figura en la programació del Nadal masnoví, des que s’hi va introduir l’any 2015, a partir de l’empenta i les complicitats que van teixir diverses persones i entitats de la vila. Des d’aleshores ha anat arrelant com un acte cada cop més reeixit.

Enguany es farà el 23 de desembre. A les 19.45 h. començarà el seguici de la Sibil·la, per acompanyar aquesta figura, oracle de l’apocalipsi, des de la plaça de Catalunya i fins a l’església de Sant Pere. Allà tindrà lloc el Cant de la Sibil·la, que comptarà amb un cor i escenografia. Tothom està convidat a participar en el seguici i gaudir d’aquesta litúrgia ancestral i llegendària.

L’Ajuntament i les Capitanes del Masnou són qui organitzen l’edició d’enguany, amb la col·laboració de la parròquia, La Teatral, el Consell Comarcal del Maresme, La Fundació La Calàndria i el Taller Els Cavallets.

Xerrades sobre la tradició

Per tal de donar a conèixer la figura de la Sibil·la i la tradició ancestral d’aquest cant, s’han organitzat dues conferències al Masnou. La primera, a càrrec de Francesc Vicens Vidal, professor de la Universitat de les Illes Balears, va tenir lloc el passat 30 de novembre. La vinculació de la Sibil·la amb Mallorca és cabdal. Tot i que va ser un cant molt estès a Europa durant l’edat mitjana, el Concili de Trento va incentivar-ne la prohibició, en considerar-se una superstició d’origen pagà. A Mallorca el cant va restar viu, no sols com a acte musical, sinó també com un esdeveniment festiu de la cultura popular.

La segona conferència, amb el títol Cants en femení: El Cant de la Sibil·la a càrrec de la cantant i compositora Mariona Sagarra i Trias, es va fer el dia 13 de desembre.

Altres poblacions

D’altra banda, la doctora en Història Laura Castellet, donarà la conferència sobre el Cant de la Sibil·la el dia 19 de desembre a Vilassar de Mar i el dia 21 de desembre a Argentona.

El 17 de desembre es podrà veure a l’Església de Sant Martí de Teià la interpretació del cant de la Sibil·la a càrrec de Mariona Sagarra, soprano, Miriam Encinas, viola medieval, i veus del cor Dyapason sota la direcció de Teodor Roura.

El compositor Benet Casablancas farà la revisió anual del Cant de la Sibil·la

El compositor Benet Casablancas ha estat convidat pel Cor Francesc Valls per fer la revisió contemporània anual del Cant de la Sibil·la. El cor va recuperar el 2009 el drama sacre que es va deixar de representar a la catedral de Barcelona el 1575.

A la catedral de Barcelona hi va haver una gran tradició de fer el Cant de la Sibil·la la Nit de Nadal i es va representar, almenys en una segona època documentada, del 1481 fins al 1575.La quinzena edició de la interpretació del drama sacre tindrà lloc el 24 de desembre a les 22.30 h. a la catedral de Barcelona. Després se celebrarà la Missa del Gall presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

COMPARTIR