RECUWATT supera amb escreix els objectius que s’havia fixat

Carles Salesa.  Director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme
1813

Congrés RECUWATTLes més de 400 persones que van participar en el Congrés RECUWATT (reciclatge i energia) que es va fer a l’Auditori-Tecnocampus Mataró-Maresme el 24 i 25 de març  són una mostra que alguna cosa important ha canviat en el sector de la gestió i tractament dels residus municipals. S’ha produït un canvi de paradigma i, afortunadament, ja són part del passat aquells anys en què pensar a organitzar un congrés sobre valorització energètica hauria estat utòpic, i alguns ho haurien vist com una provocació a combatre.

Això ha canviat, i molt. Durant dos dies, una trentena de ponents d’arreu d’Europa van exposar davant un auditori ple a vessar i una sala annexa auxiliar, tota una àmplia varietat de ponències. Però el més interessant és que no va fer falta explicar el funcionament bàsic de les plantes de recuperació energètica, ni va ser necessari reivindicar la fiabilitat i seguretat de les seves tecnologies. Durant dos dies es va poder parlar sense complexos i amb rigor d’aspectes vinculats al sector com el canvi climàtic, la comunicació, el nou marc legal o compartir diverses experiències del sector arreu d’Europa.

El congrés ha acomplert sobradament els objectius que s’havia fixat, ser un espai de trobada i de reflexió del sector a nivell autonòmic, estatal i europeu. Un exercici de normalitat que feia falta fer després que el nou marc legal comunitari tanqués vells debats del passat.

Que 400 persones s’interessessin activament per temàtiques relacionades amb la valorització energètica i fessin l’esforç d’inscriure’s per assistir al Congrés RECUWATT en un moment en què la crisi econòmica fa més exigent l’elecció per participar en congressos, jornades o cursos, dóna la raó a aquells que teníem clar que una trobada d’aquestes característiques era una necessitat que calia ser atesa.

Mataró i la comarca del Maresme ha estat l’escenari on s’ha donat resposta a aquesta necessitat que transcendeix l’àmbit estrictament local. Una institució local com el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme ha impulsat aquesta trobada orientada a donar resposta a una necessitat global del sector.

Estic segur que amb el pas dels anys tothom coincidirà que el Congrés Recuwatt haurà estat un punt d’inflexió. Tots els que treballem en la valorització energètica dels residus vam aprendre durant dos dies de març que, a més d’estar en un nou marc legal, també estem en un nou marc social, el canvi de paradigma ja és una realitat.

COMPARTIR