El Laboratori d’Aprenentatge Científic tanca el seu primer curs amb la voluntat de consolidar-se

Text: Redacció
656

La física i escriptora mataronina Sònia Fernández-Vidal va ser la protagonista de la darrera sessió del curs, en forma de fira de presentació d’experiments, a la plaça del Tecnocampus. Una trentena de nens i nenes d’entre 9 i 16 anys han pres part durant aquesta primavera en les activitats del LAC en un espai adequat en una aula del parc tecnològic de Mataró

En un racó de la plaça del Tecnocampus, Arnau Sanjuan i la seva germana Helena, a la parada titulada ‘Extracció d’ADN’, expliquen el sistema que es fa servir per poder analitzar l’ADN de les persones: “Escups aigua glopejada en aquest got i si hi afegeixes aigua, sal i sabó, i després també alcohol i tot això et permetrà veure filaments blancs. Això que veus és el teu ADN”, apunta indicant la franja superior de les dues que s’aprecien en el recipient. A pocs metres, una parada d’encriptació de missatges convida a provar la teva habilitat a l’hora de saber desxifrar aquests missatges.

“Tot això els ho expliquen a l’escola i no ho entenen. En canvi aquí de seguida se’n fan el càrrec perquè ho experimenten, ho toquen, ho viuen; per això el LAC funciona”, explica Carme Barrio, mare de la Júlia, que ha experimentat amb un extintor que funciona amb bicarbonat i vinagre.

Precisament, ensenyar als pares els resultats dels darrers mesos de feina era un dels motius de la convocatòria que divendres passat va congregar una setantena de persones a la plaça interior del Tecnocampus Mataró-Maresme. Els participants del LAC estaven distribuïts per taules, com si d’una fira d’estands es tractés, mostrant i explicant l’experiment que han treballat durant el curs i més els ha agradat.

La protagonista d’excepció de la festa va ser la física i escriptora mataronina Sònia Fernández-Vidal, que va qualificar el LAC com una experiència “fascinant”. “Fan falta que es facin coses com aquestes. No tinc notícia que n’hi hagi cap més, a casa nostra, d’iniciatives així, almenys d’aquestes característiques, però tan de bo n’hi hagués un a cada ciutat”, va explicar l’autora de Quantic Love. Per Fernández-Vidal, “cal involucrar els nanos a estimar la ciència i fer-ho divertit, tot plegat. Despertar la curiositat és clau”.

CONSOLIDAR EL PROJECTE

Durant aquesta primavera, les activitats del LAC han comptat amb la participació d’una trentena llarga d’infants i joves, d’entre 9 i 16 anys. L’activitat del curs s’ha desenvolupat en dues sessions setmanals (dimarts i divendres) d’hora i mitja cadascuna, en un espai del Tecnocampus adequat per a aquesta finalitat.

Els promotors de la iniciativa i tot l’equip pedagògic valora molt positivament la posada en marxa d’aquesta iniciativa innovadora de pedagogia científica. “Hem assolit els objectius marcats, la creació d’un espai d’expressió i experimentació a través de la ciència i la tècnica per a infants i joves”, ha dit Pol Bartrés.

Amb molta bona rebuda per part de pares i nanos, LAC encara el proper curs ampliant grups i horaris per poder arribar a més ciutadania. Es pretén així donar resposta a la demanda que s’ha identificat, permetent que més adolescents i joves de la comarca gaudeixin d’una aproximació lúdica al món de la ciència. En aquest sentit, la preinscripció de cara al curs 2013-2014 (octubre a juny) començarà a partir de finals de juny i la inscripció en si a principis de setembre.

De cara al proper curs, LAC té previst ampliar les seves activitats, obrint-se a nous àmbits: divulgació i pedagogia científica per a jubilats, activitats per a famílies, rutes científiques, col·laboracions amb entitats del tercer sector, l’àmbit pedagògic i científic. De moment, durant l’estiu LAC prossegueix la seva activitat, del 8 al 12 de juliol, amb un taller d’experiments científics als cursos d’estiu de Tres Roques Jove.

COMPARTIR