El Poblat Ibèric de Burriac, a Cabrera de Mar, el més gran de Catalunya

Josep M. Rovira.  Professor de dibuix i arqueòleg
545
Reconstrucció hipotètica del Poblat Ibèric de Burriac amb els principals sectors visitables.

Sí, les comparacions sempre són odioses, però podem presumir fins al moment de tenir el poblat ibèric més gran de Catalunya. El poblat de Burriac, d’unes 10 hectàrees, va ser el que ara en diríem una capital, com ho és Barcelona o Mataró, va ser la seu administrativa i política de la regió Laietana, almenys durant els segles IV i III aC, ara farà quasi 2.500 anys.

La romanització va comença per Cabrera de Mar?
M’agrada explicar en el marc de la història antiga de Catalunya com al llarg dels quasi 600 quilòmetres de costa catalana, des de la comarca del Montsià fins a l’Alt Empordà, hi localitzem tres grans regions ibèriques o tres grups ètnics, al sud. Fins al Baix Llobregat hi trobem els Cessetans, al nord des de la Selva fins a l’Alt Empordà els Indigets i en mig de la costa catalana, on som nosaltres, els Laietans, ocupant l’extensió de les actuals comarques del Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès i part del Baix Llobregat amb la seva seu administrativa o capital a Burriac. Cada una de les tres regions ibèriques tenia la seva capital, i va ser per aquests tres punts per on es va iniciar la romanització de Catalunya. Els primers romans van desembarcar a Emporion l’any 218 aC, en el marc de la segona Guerra Púnica, i poc temps després van desembarcar a Cesse (Tarragona) i al poblat ibèric de Burriac (Cabrera de Mar).

Porta meridional del poblat de Burriac

Però, què caldria fer amb el Poblat Ibèric de Burriac?
Crec que seria interessant que les administracions posin fil a l’agulla per tal de declarar BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) el poblat, procés de declaració BCIN que va començar l’any 1983 i que ha estat recentment tema de debat al Parlament de Catalunya. També seria necessari anar solucionant els  temes de propietat del poblat, avui en mans privades.

Coneixent bé el perímetre fortificat de Burriac i tot i no ser BCIN actualment, podríem dir que el poblat ibèric està protegit doblement: primer per ser un singular jaciment arqueològic; i en segon lloc i des del punt de vista mediambiental, per estar situat dins del Parc de la Serralada Litoral. Penso que les administracions tenen el deure i la responsabilitat de preservar aquest valuós llegat del passat per a transferir-lo finalment a la ciutadania, sobretot als alumnes de primària, secundària i universitat i a tota la població en el marc d’un turisme cultural de qualitat. Seria interessant també per a la seva divulgació adscriure’l dins la Ruta dels Ibers.

Es podria visitar el poblat?
Crec que amb una petita inversió i manteniment mínim hi hauria cinc zones del poblat ibèric amb solera que es podrien visitar de forma immediata. Són la porta meridional, la torre de ponent, les habitacions centrals, l’edifici de les dolia i l’edifici públic; sens dubte, els visitants, en gaudirien i n’aprendrien molt.

Josep M. Rovira
Redactor del Catàleg de Patrimoni de Cabrera de Mar i autor del portal web i del canal de YouTube: www.cabrerademarpatrimoni.cat

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí