El que passarà si el xarnego no va a votar

Roger Naranjo.  Politòleg i director El Senyal
161

Potser ho saben, però Catalunya era coneguda com la Novena Província andalusa. Els qui no, han de saber que “A comienzos de los años ’70, en Cataluña vivían 840.000 personas nacidas en Andalucía. Si a esta cifra añadimos los hijos nacidos ya en Cataluña, el total supera ampliamente el millón cien mil personas.” Així ho va calcular la revista “Andalucía en la Historia” del Centro de Estudios Andaluces l’any 2010. Avui, 12 anys després, probablement en són més i la seva cultura i classe social es mantenen gairebé estables.

Catalunya i Andalusia són les dues CCAA amb més votants, tenen poder, poder per determinar unes Eleccions Generals com les de 2023. El 19 de juny Andalusia va votar, era la primera prova de foc i el PP ha ensorrat a l’esquerra que, enfrontada, s’acusa del desastre. Hem de saber que la victòria Popular amaga una gran abstenció del 41%, dos punts menys que el 2018, on no guanyen, però si governen. Cal viatjar a 2008 per trobar una abstenció baixa com del 27%, on el PSOE va guanyar. La participació afavoreix a l’esquerra i creguin-me, Pedro Sánchez ho sap, perquè necessita Andalusia per governar. A les anteriors Generals Andalusia va donar-li 25 escons, la que més. De Catalunya, van arribar-li la meitat. Qui també observa amb preocupació és la “quasi plataforma” d’Unides Podem et al., que el 2015 van extreure grans resultats de Catalunya i Andalusia, i a les últimes Generals han perdut la meitat.

No s’entén la pèrdua de l’esquerra a Andalusia quan és la 5a CCAA amb menys renda per càpita de l’Estat. Excepte per dues raons, la primera és que des de 2017 la renda ha augmentat fins a superar les xifres de 2008 prèvies a la crisi. La recuperació no la va iniciar el PP, però el benefici sí l’han recollit. I la segona, les províncies més pobres són les que major abstenció presenten.

L’esquerra ha de connectar amb elles, ha d’oferir “Pan y alegría” i nosaltres xarnegos catalans, aprendre la lliçó: anar a votar.

COMPARTIR