Els crims del Maresme

Text: Redacció
702

Valerià Pujol (Premià de Dalt, 1952 – 1992) és sens dubte la gran veu literària del Maresme i un dels més destacats escriptors de la Generació dels 70. Autor d’una sòlida obra de poesia reconeguda amb el Premi Carles Riba, va fer el pas a la narrativa publicant llibres de contes i dues novel·les, força valorades per la crítica: Interruptus i Palmira. Dins el seu treball com a narrador, va conrear el gènere eròtic amb encert, com demostra el recull de contes Els conys saborosos i, entre d’altres obres del seu corpus literari que resisteix l’embat dels temps, és l’autor d’un llibre singular: Terra de crims (Laia, 1987).

Es tracta d’un recull de relats que s’aparten de tot estereotip i experimenten allunyant-se dels formalismes del gènere negre. Fugint de l’ambient urbà i contemporani i del llenguatge sincopat i modern, s’enfoca des de la tradició costumista i la parla popular. Són contes més o menys reals i situats al món rural, tenen com a nucli o com a marc narratiu la història d’un assassinat o un intent d’assassinat. El registre és pulcrament popular, viu i ple de modismes apresos per transmissió oral familiar. I el caràcter quasi naturalista d’algunes de les històries; amb les tafaneries, les enveges, les baralles familiars i les punyeteries dels pobles; i els personatges del metge, el beneit, el marginat, l’indià, el ric i el pobre, tan rotundament reals, modela una novel·la que els puristes potser dubtarien a qualificar de negra i en la qual s’identifiquen personatges i territoris comuns del Maresme, però amb voluntat de fer una obra de caire universal.

El segell editorial Quaderns de la Font del Cargol, que en Valerià Pujol va impulsar el 1978, recupera ara aquest llibre. Es presentarà al festival Tiana Negra el proper 19 de gener.

 

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí