Els pressupostos del senyor Rajoy i el Maresme

Miguel Guillén Burguillos.  Politòleg
407

A finals de març, el govern d’en Rajoy va presentar els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2012. Revisant-los des d’una perspectiva maresmenca, es pot observar com la nostra comarca no surt ben parada, amb unes inversions previstes mínimes: atenent, en primer lloc, a les inversions previstes per Foment, només hi ha una partida de 2.129.000,37 euros, del tram Tordera-Maçanet de l’A-2 (8,9 kms). Si ens fixem en les inversions del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, hi trobem únicament tres conceptes: la prolongació dels espigons a la Riera de Caldetes (el Bassiot), un estudi informatiu de la façana litoral de Calella, i l’adequació de la senda costanera d’Arenys de Mar (6.426.000,46 euros). No hi ha cap més referència explícita al Maresme. Hem de recordar, però, que hi ha altres inversions que afecten tota la regió metropolitana, com és el cas de les millores en Rodalies, per exemple, que a tenor d’aquests pressupostos es retarden una vegada més. Inadmissible.Tampoc no hem d’oblidar que fa tres anys l’Estat va transferir bastants diners a la Generalitat per tal de reconvertir la N-II, tot traslladant el trànsit de cotxes a l’interior de la comarca. No ho hem d’oblidar: el Maresme no es pot permetre que es “perdin” aquests diners. Cal que la N-II es reconverteixi en un passeig i que s’impulsin uns nous accessos a Mataró, descartant definitivament els vials laterals.

Aquests pressupostos són absolutament inacceptables per a Catalunya. En això coincideixen partits polítics ben diferents, i sembla com si el govern del PP volgués ajustar comptes pendents amb el nostre país. De fet, els pressupostos queden lluny del que estableix l’Estatut, que preveu una inversió del 18% del PIB al nostre país. El fet és que a Catalunya és on més cau la inversió (gairebé un 45%), i la nostra comarca és una de les més perjudicades.

A més, es tracta d’uns pressupostos que preveuen una retallada de 10.000 milions d’euros en Sanitat i Educació. Un cop fortíssim a l’Estat del Benestar. Sembla impossible reduir 62.000 milions d’euros, com pretén el govern de Rajoy, sense posar-lo en risc. En definitiva, uns pressupostos dolents per a Catalunya, per al Maresme, i sobretot, per a les classes populars.

COMPARTIR