Energies que no embruten

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
387

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va inaugurar oficialment l’aparcament fotovoltaic de Caldes d’Estrac el passat dissabte 14 de gener. A l’acte es va comptar amb la presència de representants d’institucions nacionals i comarcals i una presència destacada  d’alcaldes del Maresme.

L’aparcament, que funciona a ple rendiment des de mitjan mes de setembre, està previst que generi uns 441.000 kWh anuals, que representen uns 90.000 € d’ingressos cada any. És el més gran de la comarca d’aquestes característiques i ocupa una superfície de 2.407 m2, a peu de carretera N-II (a l’entrada al municipi). Precisament, en aquest espai s’han instal·lat 1.440 mòduls fotovoltaics de 230wp cadascun, repartits sobre les pèrgoles que ocupen la superfície de l’aparcament.

En el recorregut per les instal·lacions del renovat espai, conseller i convidats a l’acte van poder comprovar de primera mà l’eficiència energètica de tota la instal·lació, que compta a més amb punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Per la seva banda, l’alcalde de Caldes d’Estrac, Joaquim Arnó, va mostrar la seva satisfacció per “haver apostat per un projecte rendible en un moment complicat, que acabarà reduint costos i generant una energia d’uns 441.000 kWh per any, aproximadament”. Arnó també va emmarcar la construcció del parc fotovoltaic dins el programa d’accions per a la millora mediambiental del seu govern, complint el compromís adquirit en el Pacte d’Alcaldes per la Sostenibilitat. Precisament, entre aquestes accions, segons va assegurar, va destacar la renovació i millora realitzada a tota la xarxa d’enllumenat públic del poble, que ha permès la reducció de més del 21% de consum, la instal·lació l’any passat de plaques tèrmiques a les escoles municipals, així com al pavelló poliesportiu municipal, pendent d’executar.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va posar Caldes com exemple de poble sostenible i va felicitar la ciutadania en general i el govern en particular, “per la visió de futur desenvolupada amb aquest projecte d’aparcament fotovoltaic des d’un punt de vista mediambiental”.

UN APARCAMENT PIONER

“L’equipament de Caldes d’Estrac és un dels escassos aparcaments fotovoltaics de Catalunya que combina la prestació del servei d’aparcament a cobert de les inclemències del temps amb la producció massiva d’energia elèctrica mitjançant les plaques fotovoltaiques instal·lades sobre les pèrgoles, que proporcionen l’ombra i als vehicles aparcats”, expliquen des del consistori d’aquest municipi de l’Alt Maresme.

Conistori i empresa instal·ladora han calculat que “aquesta veritable central elèctrica produirà un 441.000 kWh durant el seu primer any de funcionament, xifra equivalent al consum habitual de 1.070 famílies tipus”. Entrant al detall en les xifres tècniques, a la zona d’aparcament que hi ha a l’entrada de Caldes d’Estrac des de la N-II, s’hi han instal·lat 1.440 mòduls fotovoltaics, repartits en 96 pèrgoles, cada una de les quals sosté 15 d’aquests mòduls.

“La posada en marxa d’aquesta central ens ha convertit  en agent productor d’energia elèctrica i per tant amb tot el dret –reconegut per Llei i subvencionat per l’Estat– a abocar a la xarxa de subministrament la seva producció i a cobrar-ne el preu estipulat (regulada per el Real Decret 1578/2008 del 26 de setembre), que durant l’any 2011 és de 0,203726 €/kWh”, asseguren els promotors d’aquesta iniciativa que aposta pel medi ambient i alhora per generar beneficis que acabin revertint en l’estalvi d’aquest municipi de l’Alt Maresme. L’Ajuntament com a productor i Endesa SA com a distribuïdor titular de la xarxa elèctirca han signat un contracte per als propers 25 anys.

GUANYS AMBIENTALS I ECONÒMICS

Però la pregunta clau continua sent quins són els guanys, a banda dels beneficis obvis d’aquests tipus d’energies renovables i no invasives amb l’entorn. En total i basant-se en una estimació més aviat prudent, des de l’empresa responsable de la instal·lació i l’Ajuntament de Caldes s’ha calculat que els ingressos que obtindrà el consistori per la venda d’energia superaran els 3.500.000 €. “Si es té en compte que el que ha costat la instal·lació no supera els 2.000.000 €, queda palès que el negoci per l’Ajuntament serà rodó: més d’1,5 milions d’euros”, asseguren.

La clau econòmica és, sens dubte, una de les clares apostes d’aquest equipament. Un tema, aquest, que el conseller Lluís Recoder va destacar en la inauguració: “Caldes marca el camí a seguir. El que s’ha fet aquí és el millor exemple del que ha de ser la gestió eficaç i sostenible d’una administració pública. En temps de crisi com l’actual, l’Ajuntament de Caldes ha sabut trobar diners on no n’hi havia, produint energia neta i equilibrant el seu balanç energètic entre el que consumeix i el que aporta”, va afirmar.

Des de l’Ajuntament de Caldes es justifica la seva actuació com una inversió que li permetrà fer un bon negoci en benefici dels seus ciutadans. “Prèviament es va saber buscar un bon finançament, prescindint de les entitats bancàries i acudint a la convocatòria dels ajuts per a municipis, que en forma de crèdits tous i amb facilitats de retorn, facilitava el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, coneguts com a crèdits FOMIT (Fons Financers de l’Estat per a la Modernització de les Infraestructures Turístiques)”, expliquen des del consistori. D’altra banda, com a valors afegits, la venda de l’energia permetrà la devolució d’aquest crèdit amb un màxim de 10 anys, amb el conseqüent benefici extraordinari per l’Ajuntament. A més, en clau de fomentar les energies renovables, les instal·lacions també compten amb la col·locació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, un sector en aquests moments en ple desenvolupament i que en els propers anys previsiblement es veurà créixer exponencialment.

Una de les preocupacions de l’Ajuntament en la instal·lació d’aquest equipament, però, ha estat el fet que les pèrgoles siguin agradables a la vista, funcionals i segures. “La primera de les qüestions, òbviament és opinable, però superen amb èxit qualsevol comparació amb d’altres que s’han col·locat en llocs similars. Les pèrgoles de Caldes són d’acer inoxidable –obligat per raó de la proximitat del mar–, encaixen perfectament les plaques que sostenen i condueixen pel seu interior el cablejat que transmet l’energia que produeixen. Per tant, són de màxima seguretat, sòlides i resistents”, asseguren sobre aquest aspecte.

COMPARTIR