Inaugurada la quarta exposició de la col·lecció Bassat a la Nau Gaudí

Text: Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró
1638

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, ha presentat la quarta exposició de la seva programació amb 87 obres de 9 artistes nascuts als anys quaranta. La mostra inclou  escultures, dibuixos i teles dels artistes Sergi Aguilar, Francesc Anglès, Rafael Bartolozzi, Jaume Genovart, Victor Mira, Manuel Molí, Perecoll, Joan Pere Viladecans i Zush.

La primera exposició d’aquesta sèrie dedicada a l’art contemporani català dels anys setanta estava dedicada a artistes nascuts abans de la guerra, partícips de l’informalisme abstracte, mentre que tant la segona com aquesta que ara s’inaugura contemplen obres de pintors nascuts a la postguerra, si bé amb estils molts diferents.  Tot i ser companys de generació, si bé els artistes de la mostra anterior recuperaven la figuració i es veien influenciats per corrents del moment com el pop-art, els de l’exposició actual presenten estils i influències del tot heterogènies, i si alguna cosa tenen en comú és, precisament, que cadascú va buscar un camí propi. En qualsevol cas, tant uns com els altres, van participar del moviment renovador en el camp de la pintura i l’escultura figuratives, hereus dels nous corrents pictòrics internacionals, del moviment que Alexandre Cirici Pellicer determinà com “la plàstica contemporània catalana”.

Tots els pintors d’aquestes tres exposicions fan la seva important contribució a l’art dels setanta, una dècada especialment interessant pels esdeveniments científics, socials i polítics que evolucionaren simultàniament al món de l’art i que, en el cas espanyol, vénen marcats per la fi de la dictadura franquista. Però, a més, la major part d’ells tenen en comú el seu pas per la Galeria Adrià;  a la seva vegada, germen de l’anhel col·leccionista d’en Lluís Bassat que posa a l’abast del públic el gaudi d’unes obres que mai s’havien exposat totes juntes.

Des de la inauguració de la primera exposició al novembre de 2010 s’han repassat més de trenta anys d’història de l’art (del 1947 al 1979), a través de quasi 300 obres de 48 artistes. Durant aquest temps en què s’ha anat mostrant al públic la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX, han visitat la Nau Gaudí de Mataró gairebé 17.000 persones, la major part de les quals provinents de Catalunya i altres parts d’Espanya però també d’arreu del món.

130 Anys de la Construcció de la Nau Gaudí

D’altra banda, la Nau Gaudí celebrarà durant 2013  els “ 130 Anys de la Construcció de la Nau Gaudí”, presentant un vídeo i uns plafons en els quals, en un homenatge a l’arquitecte, es farà un recull d’un seguit d’imatges i explicacions sobre la construcció d’aquest edifici, únic al món, que enguany celebra el seu aniversari i que va ser restaurat l’any 2002 per l’arquitecte mataroní Manuel Brullet.  Es dóna la circumstància, a més, que el 1883 en Gaudí construeix la Nau de Mataró –la seva primera obra– i també rep l’encàrrec de continuar la construcció de la Sagrada Família a Barcelona.

La celebració s’emmarca dins de les activitats programades amb motiu de les efemèrides dels tres edificis de la ciutat construïts per arquitectes destacats internacionalment: la Nau Gaudí per l’Antoni Gaudí fa 130 anys; el Mercat del Rengle, per en Josep Puig i Cadafalch que compleix 120 anys;  i l’edifici de La Presó, de l’arquitecte Elies Rogent, que celebra el seu 150è aniversari. Els principis arquitectònics definidors d’aquests edificis van ser després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època.

Calendari d’activitats a la Nau Gaudí

L’exposició de la Col·lecció Bassat romandrà oberta fins a la primavera de 2014. Es programaran visites guiades individuals, per a grups i per a escoles, i l’entrada serà gratuïta. A més,  s’oferiran activitats familiars i el cicle de conferències “Els Dijous de la Nau Gaudí”, que enguany estarà dedicat a en Gaudí, i que  reuneix a Mataró a artistes, a crítics i a experts en art en un fòrum obert al debat i l’intercanvi de coneixement. Finalment, també es faran visites teatralitzades com a part de les Jornades Europees del Patrimoni, i en el marc de la Mataró Opportunity Weekend.

La Col·lecció Bassat  i el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró

La Col·lecció Bassat constitueix un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX, omplint el buit cronològic d’altres col·leccions als museus de Catalunya, amb unes 1.500 obres originals i un ampli fons d’obra gràfica. El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, presidit per l’alcalde de Mataró,  es va constituir el 2010 amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i  a la seva divulgació.