Joguets del nostre passat i jocs interactius en una gran mostra a l’Ateneu Caixa Laietana

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
1004

El mes de desembre obre la recta d’un cicle nadalenc que conclou amb l’arribada dels Reis Mags. Per això Nadal és el temps dels jocs i les joguines i de la il·lusió dels infants. Ateneu Caixa Laietana s’acosta a aquesta il·lusió amb una gran exposició que evoca la nostra memòria dels jocs i ens mostra, alhora, passat històric i temps actuals.

La mostra, organitzada per Caixa Laietana i el Museu de la Joguina de Verdú – Col·lecció Mayoral, pretén portar al visitant a un viatge fascinant a través dels records, les il·lusions i vivències d’infantesa. Per això els ofereix la possibilitat de veure de ben a prop nines, vehicles, futbolins i màquines de futbol, i una destacada selecció d’atraccions de fira. A més, es complementa amb un espai de dibuix infantil, i un espai de jocs interactius per a grans i petits.

Un recorregut per la història dels jocs

Una mostra de més d’una vuitantena de peces procedents de diferents països europeus (bàsicament Anglaterra, Alemanya i Espanya) es troba ubicada a la planta baixa de l’Ateneu Caixa Laietana. Peces que són objectes únics, distribuïts en diferents àmbits. Un de destacat és ‘Passió pel futbol’, amb màquines recreatives, pilotes, samarretes, botes, cartells, joguets i futbolins. En conjunt, un ampli ventall de peces de l’esport per excel·lència i un fenomen de masses, entre les quals destaquen un futbolí alemany dels anys 30 i una màquina de futbol nord-americana. També es compta amb d’altres àmbits com ‘Atraccions de fira’, ‘Vehicles de pedal i velocípedes’ i ‘Joguets de llauna i nines’, que fan la delícia de grans i petits.

Joguines que són història

Precisament, els organitzadors de l’exposició destaquen de la mostra peces com un futbolí alemany Fussball-Schuss, creat als anys 30, amb dos equips que s’enfronten, Alemanya i Itàlia, i que porta incorporades dues pilotes i el fa una peça única en la seva època.

Una segona peça important és una màquina de futbol nord-americana, dels anys 1910-20, prèvia a la invenció del futbolí. No disposa de quatre comandaments per equip sinó tan sols d’un que controla tots els jugadors d’un mateix equip per mitjà del mètode de palanca.

Finalment, la mostra compta amb un curiós autos de xoc, atracció de fira construïda a Alemanya als anys 1950, adquirida en una fira a Holanda pel col·leccionista i impulsor del Museu, Manel Mayoral.

L’opció dels jocs interactius

I més jocs, ara actuals. A la primera planta, els jocs interactius són el referent. Així, Consoles Xbox Kinect, dos espais Scalextric per adults i infants i Consoles Wii, dos futbolins, dos simuladors de vol i jocs retro com Space Invaders o Pacman (come-cocos), acosten els visitants als jocs del segle XXI.

La mostra, d’entrada lliure, es pot visitar els dies laborables de 17.30 a 20.30 h i els dies festius d’11.30 a 13.30 h i de 18.30 a 20.30 h.

COMPARTIR