Josep Rodri porta a escena ‘Follia’

Text: Redacció
533

En el marc de la vuitena temporada del Fet a Mataró, el cicle que permet veure espectacles creats a la capital del Maresme, podrà veure’s a Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques de l’Ajuntament mataroní l’espectacle ‘Follia’, de Josep Rodri i Amebeu teatre. La cita amb el públic serà del 29 de novembre al 2 de desembre.

‘Follia’ és un espectacle colpidor a partir dels textos ‘La infanticida’, de Caterina Alberti Paradís i ‘El paper de paret groc’, de Charlotte Perkins Gilman, que mostren els trastorns mentals de dues dones a causa del comportament del gènere masculí.

 “Són dos textos feministes extraordinaris del segle XIX que van representar una autèntica revolució a l’època”, explica Josep Rodri sobre el muntatge, compost per dos monòlegs interpretats per Mercè Bellido i Lídia Rovira.

El paper de paret groc (1892), de Charlotte Perkins Gilman (Hartford, 1860 – Pasadena, 1935), il·lustra una desfeta mental i la narra amb extraordinari i sostingut tremp, ull clínic i agudesa psicològica. Inserit en el marc d’un conte gòtic, és un esborronador al·legat a favor de la insubmissió de les dones respecte a la fèrula marital i al poder patriarcal.

La infanticida, de Caterina Albert (L’Escala, 1869 – 1966),  és un monòleg en vers escrit el 1898 per aquesta autora que posteriorment seria coneguda amb el pseudònim Víctor Català. Té com a única protagonista la Nela, que es dirigeix a l’espectador des d’un manicomi. Ella és l’encarregada de narrar-nos el seu drama personal, el d’una jove atrapada entre la por que sent envers el pare, capaç de matar-la en el cas que devaluï l’honra familiar, i l’amor que processa a Reiner, jove acomodat amb qui es veu d’amagat i que la considera un simple divertiment. L’autora aborda el problema des de l’arrel i posa en evidència aquelles lleis morals que, mitjançant la por i la violència, condemnen la dona a la desgràcia més absoluta.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí