La Festa Major 2013 de Premià de Mar a punt

Text: Redacció  // Foto: Esther de Prades
694

L’autora del cartell de la Festa Major d’aquest any és Mariona Mayol, premianenca, estudiant universitària, no és professional del disseny i participa activament de la festa. L’elecció del cartell s’ha fet, per segon any consecutiu, a través d’un concurs, per incentivar la creativitat, promocionar la Festa Major i fomentar-ne la participació. En aquest edició s’hi van presentar 30 originals, la mateixa xifra que l’any passat.

El cartell es va donar a conèixer en un acte a l´Espai l´Amistat al qual hi van assistir més de 250 persones, el passat mes de maig. Durant l’acte també es van presentar les principals novetats de la Festa Major d’enguany, com ara el nou web, que serà totalment interactiu i dinàmic; nous articles de marxandatge, com ara banderes pirates i premianenques, faixes de premianenc i turbants de pirata; un pòster amb totes les figures de la Festa Major; i el disseny de les samarretes, arracades i collarets.

Pel que fa a les novetats relacionades amb el programa, cal destacar la data del desembarcament, que es farà el dia 10 de juliol, un dia després del pregó, i actes nous com ara el “Ball Pendó” pensat per a persones de la franja d´edat de 40-50 anys; actes per a la gent gran, com el  “Quinto Pirata” i una gimcana; i un acte premianenc que precedirà el desembarcament.

Equilibri entre tradició i modernitat

Si hi ha una característica que defineix la Festa major premianenca és que ha sabut interrelacionar els actes tradicionals de Sant Cristòfol, el seu patró, amb una nova litúrgia festiva que recrea els assalts pirates del passat en la zona de la costa, obrint-se així a un públic multitudinari que també ve de fora a participar-hi.

D’aquesta manera, en el marc d’una escenografia participativa, que entrellaça història i actes lúdics, un any més, Premià de Mar, com cada festa major, es veurà envaïda pel pirata Omar i tota la seva tripulació. Esperant la seva arribada els premianencs, amb en Martí al capdavant, intentaran impedir la seva entrada al poble i defensaran a tots els ciutadans.

Dins aquests actes, la cercavila dels vilatans es desplaçarà a la platja per començar la festa. Un gran espectacle, amb les danses i el so dels trabucaires, esperen amb impaciència la seva arribada. Un mar de foc il·luminarà la costa del Maresme i ens alertarà de l’entrada dels vaixells i, per tant, de la preparació de les armes dels premianencs.
Amb el rerefons de la lluita per la supervivència, un any més en Martí i l’Ester no es deixaran agafar tan fàcilment i dificultaran el pas dels pirates, juntament amb tota la seva colla, al davant de la cercavila.

Però un cop a terra, com contempla també la litúrgia festiva, els pirates es concentraran al carrer Colom i començarà la desfilada amb gegants, timbalers i malabars, tot superant els paranys que en diferents punts del poble els premianencs han preparat.

En aquest context la plaça de l’Ajuntament serà l’escenari de la victòria del pirata Omar i la seva colla de pirates barbarescos. Hissaran la bandera pirata al balcó de l’Ajuntament i farà pública la conquesta del poble durant tots els dies de la Festa Major.

Seguint els actes festius, l’Omar convidarà a tothom a seguir desfilant cap a la plaça dels Països Catalans, on el cap dels pirates serà homenatjat amb un gran espectacle.
Tot s’ha conquerit? No. El carrer de Sant Antoni, de l’Eixample i de Miquel Moragas han superat la batalla i la gran majoria de premianencs s’han fet forts al nucli antic del poble, decorat com un poble pescador de l’època. I la lluita no s’acaba aquí. Hi ha altres llocs del poble on s’han amagat armes i on la resistència fa trobades clandestines. Els premianencs no es rendiran fàcilment… la ‘revolta premianenca’ serà més revolta que mai, i acabarà amb batalla a la plaça Nova!

També a la plaça Nova s’instal·larà el Campament Pirata i en alguna plaça del poble, dins la festa, s’hi ha trobat el mercat d’esclaus. Allà els pirates subhastaran els premianencs que van agafar com a esclaus durant el desembarcament. Paral·lelament es faran els Jocs Pirates: corda, lluita sobre una fusta, ràtzies…

La batalla final s’acosta. Els premianencs es concentren a la plaça Nova per agafar forces tot menjant síndries.

Després d’una impressionant batalla de farina i aigua, recuperaran la seva bandera i expulsaran els pirates al mar. I aleshores, Premià torna a ser dels premianencs un any més, fins a la propera festa, cada cop més seguida.

Tota la informació actualitzada es pot consultar a www.premiapirata.org.

COMPARTIR