“La festa té molt bona acollida i tothom se’n vol sentir partícip”

Text: Redacció
471

La Festa Major dels Pirates i Premianencs, a Premià de Mar, és ja tot un clàssic amb 20 anys de trajectòria. Des dels seus inicis ha anat evolucionant fins convertir-se en un punt de trobada multitudinari i participatiu que aplega multituds i en el que tothom pot passar-s’ho bé, en plena Festa Major. Parlem amb la Comissió de Pirates i Premianencs sobre la celebració i els seus reptes de futur.

Quins actes més destacats s’han promogut per a la commemoració dels 20 anys de la Festa dels Pirates i Premianencs?
El 9 d’abril vam fer coincidir la Festa dels 100 dies –que serveix per fer el compte enrere a la festa de cada any – amb la inauguració de l’exposició “20 anys de pirates” al Museu de l’Estampació, on s’explica el perquè de la festa, tot el que hi ha al darrera i una àmplia selecció d’objectes relacionats amb Pirates i Premianencs. Es podrà veure fins el 24 de juliol.

També es va celebrar un sopar el mateix dia que va aplegar més de 100 persones que han estat voluntàries des dels inicis de la festa, on veterans i novells van poder compartir una estona de conversa i anècdotes.

Quines novetats hi haurà enguany durant la Festa Major, lligades als Pirates i Premianencs, o actes que estiguin en sintonia amb la celebració dels 20 anys?
En els grans actes hi haurà picades d’ullet als 20 anys de la festa, però coincidint amb aquesta efemèride hem aprofitat per incorporar un nou acte que fa anys que teníem en ment: el Desembarcament Petit. Serà una “còpia” (en el bon sentit de la paraula) del Desembarcament tradicional, però adaptat a la canalla i a les famílies.

Com el Gran, hi haurà els tres actors principals (Omar, Martí i Ester) que tenen entre 7 i 9 anys i també s’han creat uns gegantons de l’Omar i l’Ester, que formaran part del seguici del saqueig i que s’han aconseguit gràcies a les aportacions d’un projecte de micromecenatge. Els petits, arribaran en vaixell a la platja, faran el saqueig amb el mateix recorregut que el dels grans i cremaran l’Ajuntament.

Quanta gent integra la Comissió actualment? I quanta participa en els preparatius de la Festa?
Som una quarantena a la Comissió, però a mesura que s’acosta la data sempre surten mans per ajudar amb els preparatius dels diferents actes i durant la festa. Podem arribar a ser més de 250 voluntaris, s’ha incrementat molt amb el naixement del Desembarcament Petit. Això també demostra que la festa té molt bona acollida i tothom se’n vol sentir partícip.

Com ha evolucionat la festa, des dels seus inicis fins al dia d’avui, 20 anys després?
Molt, moltíssim! Al 1996 el Desembarcament ni va sortir al programa! I a mesura que van passar els anys es va anar donar forma com a acte principal i un cop assentat l’acte van començar a sortir propostes com la Revolta Premianenca o l’Expulsió, que formen part de la columna vertebral de la festa. També han sorgit molts actes satèl·lits amb l’esperit de Pirates i Premianencs, com són la Nit de Colles, l’Atracabars o la Cursa a Pèl.

La festa de Pirates i Premianencs arriba a tots els públics? Hi ha algun sector del públic en el qual caldria treballar-hi més, hores d’ara?
Amb la incorporació del Desembarcament Petit, crèiem que tindrem la franja d’activitats familiars bastant coberta, ja que tindran una tarda on tota la canalla serà la protagonista.

Potser la franja que més buida tenim és per a gent gran, ens falten perfils dins de la comissió d’aquest tipus i necessitem gent per tirar endavant activitats per a aquesta franja.

Fa uns anys  es va incorporar el Quinto Pirata, com un acte per a persones més adultes, però que s’ha acabat convertint en un acte molt familiar i això també ens agrada.

La projecció de la Festa és molt bona. Fora del Maresme, també? Caldria promocionar-la més o d’una altra manera per atreure més públic encara?
Des de la Comissió fem molta difusió per les xarxes socials i, a partir d’aquí, hem notat que cada cop ve més gent de fora de les comarques properes a la nostra i que no només vénen per veure el Desembarcament, si no que volen conèixer diferents actes o fins i tot, venir a passar un parell de dies per viure l’ambient de la festa.

Els preparatius de la Festa es fan durant tot l’any?
La Comissió fa la primera reunió del curs cap al setembre-octubre i a partir d’aquí, va treballant paulatinament fins l’abril, que és on comença el gruix dels preparatius.

Dins de la comissió treballem en diferents subcomissions: les dels actes –que serveixen per preparar els actes que ens corresponen de Festa Major (Desembarcament, Nit de Colles, Quinto, Cursa a pèl, etc.)­- i després, les tècniques –actives durant tot l’any i que gestionen temes com la Comunicació, l’Educació de la festa (realitza accions de conscienciació sobre l’ús de l’aigua o el vestuari de cada bàndol) o Filosofia de la Festa (que s’encarrega de gestionar un protocol per a tots els elements de la festa.

De quina manera es pot participar en l’elaboració de la festa? Integrant-se en la Comissió? Com s’organitzen?
Es pot participar formant part de la comissió i de molts dels seus actes o també hi ha l’opció de participar directament en algun dels dos bàndols: Pirates o Premianencs, que s’encarreguen de dinamitzar els tres actes principals de la festa. Si algú vol formar-ne part només cal que entri a l’apartat web de: Vols ser voluntari? de www.premiapirata.org

Com s’encaixa la celebració dins la Festa Major? Com es coordinen amb l’Ajuntament?
L’Ajuntament és qui coordina les dues vessants de la festa per tal de què no es solapin ni es dupliquin coses. Hi ha molta participació als actes, tant els més tradicionals com els de Pirates i Premianencs, al final tot fa festa i tot encaixa perfectament. A partir d’aquí la Comissió treballa paral·lelament i de bracet amb l’Ajuntament, compartint propostes, idees i l’evolució de l’0rganització dels actes.

Quins projectes de futur es plantegen?
Ara per ara, tirar endavant el Desembarcament Petit per tal de què sigui un acte que perduri ens els anys i tingui la mateixa acollida que el Desembarcament “gran”. També, seguir mantenint el nivell de tots els actes de Pirates i Premianencs i sempre que es pugui, incorporar millores i novetats.

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí