“Proximitat i qualitat marquen la diferència del nostre comerç”

Text: Albert Calls
612

Com afronten la Campanya de Nadal des de la Regidoria de Promoció Econòmica?
L’època de Nadal és un dels moments més importants de l’any que el comerç ha d’aprofitar en les seves vendes. És per aquest motiu que a Premià de Mar, amb el comerç com a principal activitat econòmica, la regidoria de Promoció Econòmica ha de dedicar recursos importants en la creació, organització i difusió d’activitats de dinamització comercial. Concretament per a aquest 2014, i amb la col·laboració de les regidories de Cultura i Festes, de les entitats de comerciants i d’altres entitats culturals, hem preparat un extens programa d’activitats adreçat a tots els públics, especialment el familiar, perquè premianencs i premianenques s’hi quedin a fer les compres nadalenques al nostre municipi, i perquè la resta de veïns d’altres poblacions se sentin atrets per acostar-s’hi, gaudir de tot allò que oferim i facin les seves compres al nostre comerç.

Quines activitats han preparat dins aquest programa?
El programa de Nadal que hem preparat aquest any ofereix activitats d’oci i entreteniment des del 5 de desembre al 6 de gener, acabant amb la Gran Cavalcada de Reis, aquest any amb novedosos canvis. Instal·larem un pista de patinatge de gel a la qual només s’hi podrà accedir amb tiquets que s’entregaran amb les compres al comerç de Premià de Mar; dissabte 13 de desembre organitzem fins passades les 10 de la nit la segona edició de la Christmas Shopping Day,on els comerços del municipi surten al carrer i conviden als seus clients i visitants a gaudir de totes les sorpreses que tenen preparades; el Museu de l’Estampació (MEP) oferirà cada cap de setmana activitats dirigides a famílies de caire nadalenc; i tindrem tot un seguit d’activitats com nadales, pessebres i exposicions… Per últim, és important destacar que aquest any l’Ajuntament de Premià de Mar fa una aposta important en l’adquisició de noves llums de Nadal, pel que el nostre municipi brillarà més que mai.

Quina relació estableixen amb el sector del comerç de Premià de Mar?
A Premià de Mar tenim la sort de comptar amb una entitat principal de comerciants, Comerços Associats de Premià (CAP), que treballa molt pel nostre comerç i que disposa d’una Junta Directiva molt activa i dinàmica. Des de l’inici del mandat, certament hem mantingut molt bona relació i mantenim una mateixa visió sobre cap a on ha d’anar el nostre comerç. A totes les activitats que organitzem des de la Regidoria comptem sempre amb la seva col·laboració, i a més ofereixen tota una sèrie de serveis al seus associats de defensa dels seus interessos davant l’administració que trobo necessaris i molt pràctics. Realment la Regidoria de Promoció Econòmica està molt satisfeta amb la relació que mantenim amb el CAP i la feina que desenvolupen i com defensen els interessos del comerç del municipi.

Quins són els problemes amb què compta principalment el comerç a Premià de Mar?
Premià de Mar és el segon municipi amb més comerç del Maresme i per tant un dels nuclis comercials urbans més importants a la comarca. Tot i així, el nostre comerç i el propi Ajuntament hem de vetllar cada dia per estar sempre atents al comportament de la competència, que en aquest sentit són els centres comercials. I sabem que en aquest aspecte el comerç de proximitat que tenim al nostre municipi ha d’apostar per adquirir un posicionament molt diferenciat respecte aquesta competència. El nostre comerç té dos punts molts forts que marquen la diferència: la proximitat al client, que fuig de les impersonalitats que trobem a les grans superfícies, i la qualitat i sabors dels productes frescos que es poden trobar a les nostres botigues. Tots dos aspectes, al final, ens diuen que el procés de compra de qualsevol client a Premià de Mar ha de ser una experiència.  Resumit en una frase que el nostre alcalde, en Miquel Buch, fa servir moltes vegades: A Premià de Mar la gent ha d’anar de compres i no anar a comprar.

I amb quins avantatges compta Premià de Mar per aconseguir que la ciutadania compri al municipi?
Com explicava a la pregunta anterior, a Premià de Mar comptem amb un comerç de proximitat al client i de qualitat en productes i serveis. Però a més podem dir que, essent un dels nuclis comercials urbans més grans del Maresme, al nostre municipi es pot venir a comprar tot tipus de productes i serveis, amb una tendència clarament en augment de creació cada dia de nous establiments amb nous serveis. Comptem amb comerç tradicional de tota la vida, amb joves emprenedors amb idees innovadores i trencadores, amb negocis que ofereixen serveis i productes als nouvinguts… Amb més de 600 establiments oberts al públic, el gran avantatge amb el que compta Premià de Mar per aconseguir que la ciutadania i veïns d’altres municipis comprin a Premià de Mar són els propis comerciants. Perquè el nostre comerç és un dels aspectes que més orgullosos ens fan sentir com a municipi als premianencs i premianenques.

Hi ha la percepció generalitzada que la crisi remet una mica?
La regidoria de Promoció Econòmica és l’àrea encarregada de qualsevol  ajuntament de fer front a la crisi i posar tots els seus mitjans al servei del ciutadà per lluitar en contra d’aquest moment econòmic tan complicat. A Premià de Mar, a més, la regidoria de Promoció Econòmica dedica una part molt important del seu pressupost i recursos a la dinamització i formació del nostre comerç perquè és la principal activitat econòmica amb la que comptem. Es treballa molt, però en som conscients que encara hi ha un gran horitzó de feina per aconseguir que autònoms i petites empreses, que són les que formen el nostre comerç, tinguin oportunitats ben sòlides a Premià de Mar.

Preveuen una millor campanya de Nadal que d’altres anys?
Sí. I bàsicament per tres motius. Primer, perquè tant Ajuntament com comerç hem preparat una campanya de dinamització comercial plena d’atractius que estem segurs cridaran l’atenció de premianencs i veïns d’altres municipis. Segon, perquè s’ha dissenyat una important campanya de difusió d’aquesta campanya que inclou la presència a mitjans locals, la contractació de publicitat i la distribució d’un extens Programa d’Activitats de Nadal a tot els habitatges del nostre municipi. I tercer, perquè tenim il·lusió. He percebut que any rere any allò que més necessitava el comerç era tornar a tenir il·lusió, i en aquest sentit he volgut que la nostra regidoria treballi, en tornar la il·lusió als nostres comerciants. Sóc conscient que encara queda molta feina per fer, però crec que puc dir que el comerç s’implica més que mai. I això és perquè tornen a tenir il·lusió per continuar. Perquè tots plegats i amb molta il·lusió ens en sortirem.

Els compradors estan actualment més informats i preparats, són més selectius?
Estic totalment segur que sí, són més selectius. I això és un gran avantatge per al nostre comerç i el comerç de proximitat en general. Perquè el fet que els compradors disposin de més informació fa que demanin més qualitat, i en aquest sentit, el nostre comerç té la partida guanyada.

Durant la resta de l’any, quins són els eixos de treball de la Regidoria per fomentar el comerç al municipi?
És evident que la feina de la Regidoria de Promoció Econòmica en matèria de comerç no es limita només a l’època de Nadal. De fet, el Nadal és una campanya més de la sèrie d’accions dinamitzadores que s’han de treballar. Comptem amb un Pla de Dinamització Comercial que ens marca les línies a seguir en matèria de comerç. Però també donem molta importància a les demandes que el comerç moltes vegades fa tant de manera directa com indirecta, i durant la resta de l’any organitzem fires comercials, com les de primavera i tardor (promoguda pel CAP) o una de les festes més multitudinàries al nostre municipi (només superada per la Festa Major dels Pirates), la Shopping Night d’estiu. A més, fomentar el comerç al nostre municipi no és difícil, doncs la pròpia inèrcia de comptar amb un dels centres comercials urbans més importants de la comarca fa que l’ interès per instal·lar-se com a comerç a Premià de Mar sigui molt atractiu. Premià de Mar, agrada.

PERFIL. Iban Díaz és llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques (Comunicació Corporativa) per la Universitat de Barcelona i Tècnic Superior en Informació i Comercialització Turística. Porta més de 10 anys treballant al recinte cultural i turístic de Barcelona Poble Espanyol, actualment com a responsable del departament comercial i de màrqueting. Com també explica, “de 2008 a 2012 vaig crear conjuntament amb la meva parella dos establiments de restauració a Premià de Mar, experiència de gran valor que em va valer molt per entendre les realitats i necessitats que tenen emprenedors i comerciants i el que hem d’oferir als nostres ciutadans des de la regidoria de Promoció Econòmica i Promoció de la Ciutat, que actualment represento com a regidor”.
COMPARTIR