L’alcalde de Mataró (CiU) treu tota validesa a l’acord ‘secret’ amb el PP

Text: ACN/Redacció
283

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, però, ha volgut restar tota validesa a l’acord secret que el 14 de juliol van signar els nacionalistes amb el PP per, després de les eleccions generals, constituir un nou govern en el qual els populars tindrien una tinença d’alcaldia i quatre regidories. El PP va fer públic a finals de desembre que donava per trencat l’acord per desavinences amb CiU. Mora hi va respondre durant la presentació d’un nou pacte, ara amb el PSC, per aprovar el pressupost i les ordenances fiscals pel 2012. Segons l’alcalde, amb els socialistes es dóna una majoria “aritmètica” que no és possible amb el PP i afirma que quan es treballa amb documents aquests es poden “girar del dret i del revés”.

El govern en minoria de CiU a Mataró s’ha garantit l’aprovació de les ordenances fiscals pel 2012, en el passat ple, així com dels pressupostos de l’any vinent, que es votaran el 4 de gener. L’alcalde, en condició de cap del grup municipal de CiU, va tancar un acord amb el cap del grup socialista.

L’acord, que suposa “un compromís polític que té com a prioritat la lluita per la generació d’ocupació i contra l’exclusió social”, no és, en cap cas, un acord de govern estable, segons van assegurar les dues parts. Baron, del PSC, manté que seguirà a l’oposició i justifica el seu vot favorable als pressupostos com un gest de “responsabilitat”.

Mora ha celebrat que CiU i PSC hagin pogut “salvar les diferències evidents” que hi ha entre els dos partits a Mataró i que totes dues parts hagin acabat “cedint” per arribar a un acord. El pacte es va fer públic el mateix dia que el PP treia a la llum un acord de govern secret que CiU i PP havien signat el 14 de juliol, un mes després de la constitució de l’Ajuntament.

El PP va explicar l’existència d’aquest document després de considerar “trencades” les relacions amb CiU per desavinences amb la formació nacionalista a l’hora de negociar, precisament, el pressupost i les ordenances fiscals. Mora va intentar evitar la polèmica i diu que la situació actual és fruit d’un “malentès” que, assegura, està convençut que es podrà superar pròximament.

El pacte secret, signat pel primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernández, i el cap del PP a Mataró, José Manuel López, establia, entre d’altres, una reorganització del cartipàs que donava al PP una tinença d’alcaldia i responsabilitats de govern en les àrees de Via Pública, Medi Ambient, Esports i Obres. La data fixada per executar-lo era el passat mes de novembre.

Tot i l’existència del document, Mora va voler restar-hi importància: “En tota negociació es creuen documents”, va afirmar. L’alcalde va posar l’exemple de la negociació amb el PSC per pactar el pressupost: “Ens hem creuat 10 o 12 documents i quan es treballa amb documents es giren del dret i del revés i es fan moltes coses”.

Al final, però, l’alcalde va reconèixer que l’aritmètica ha pesat molt a l’hora de prendre les decisions. “Amb el PSC es dóna la suma aritmètica i aquí ens hem trobat i ens hem posat d’acord”, va manifestar. Amb el PP, en canvi, la majoria absoluta per tirar endavant el pressupost i les ordenances no era possible. Tot dos sumen 13 regidors de 27, a un de la majoria.

Malgrat aquests antecedents, Mora ha insistit que la seva prioritat continua sent un gran pacte de ciutat que incorpori tant el PSC com el PP. “La suma dels tres seria un equip imparable, però malauradament ara és impossible”. L’alcalde recorda que el PSC no vol pactar amb el PP.

El pacte ‘secret’

Per la seva banda, el líder dels populars a Mataró, José Manuel López, va explicar en roda de premsa que va signar el pacte per impulsar un canvi a la ciutat després de 32 anys de governs liderats pel PSC i ara, set mesos després de les eleccions, afirma que l’arribada al poder de CiU només ha suposat un “recanvi“.

L’acord es va signar en secret el 14 de juliol, pocs minuts abans d’iniciar-se el ple que havia de servir per aprovar el cartipàs municipal d’un govern de CiU en minoria que, segons l’establert, havia de ser de transició fins al novembre. El PP ho va revelar en roda de premsa el passat desembre i va anunciar que “trencava relacions” amb CiU. El trencament, però, va arribar a l’hora de negociar el pressupost que marcarà la línia estratègica del consistori del 2012.

Segons el PP, l’avantprojecte de pressupost i el projecte d’ordenances fiscals que s’acabaran aprovant no reflecteix cap canvi de polítiques, com havien exigit els populars. “Calen ajudes als emprenedors i als que ho estan passant malament i canvis en les polítiques d’immigració, participació i promoció de ciutat”, va dir López “defraudat” amb el tarannà de CiU.

Sempre segons la versió del PP, hauria estat CiU qui hauria convidat el PP a deixar córrer l’acord de govern, en no trobar una bona sintonia a l’hora de negociar els pressupostos i les ordenances fiscals. A partir d’ara, el PP adverteix que passen a ser “oposició de veritat” i “amb totes les conseqüències”.
El pacte secret entre CiU i PP no era només una declaració d’intencions, sinó que es detallava, fins i tot, un repartiment de responsabilitats dins del govern municipal. Segons el document, al qual va tenir accés l’ACN, CiU cedia al PP una tinença d’alcaldia i quatre regidories. En el document també s’estipulava que mentre l’acord de governabilitat no es fes efectiu, el govern mantindria informat el PP de les qüestions que afectessin la ciutat i aquests votarien favorablement totes les propostes de govern del dia a dia.

COMPARTIR