L’art de Rovira-Brull al Museu-Arxiu de Llavaneres

Text: Albert Calls
588

El passat 16 d’octubre es va inaugurar al Museu-Arxiu de Llavaneres l’exposició titulada ‘Rovira-Brull, retrospectiva 15 anys després’, que estarà oberta fins el proper 22 de novembre. Aquesta mostra, que com el seu títol indica permet acostar-se a una visualització en perspectiva del treball de l’artista, ha estat coordinada pels seus fills, Nefer i Josep M. Rovira.

L’acte de presentació de l’exposició va estar presidit per l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora; acompanyat del regidor de Cultura, Xavier Noms i diversos regidors de l’ajuntament. Després d’unes breus paraules del director del Museu, Lluís Albertí; el crític d’art mataroní Pere Pascual va fer la presentació i va recordar la figura de Rovira-Brull. En nom de la família, Nefer va dirigir unes paraules als assistents i va anunciar la donació d’una obra al museu.  A l’acte varen estar presents la vídua de Rovira-Brull, els fills i familiars de l’artista. Però entre el nombrós públic assistent cal destacar especialment la presència de molts artistes de Mataró i el Maresme, així com també la filla de Paquita Granados, fundadora de ‘Publicidad Zen’, on l’artista va col·laborar molts anys.

En paral·lel amb el desenvolupament de l’exposició s’ha editat un catàleg i un audiovisual coordinat per Josep Maria Rovira, que es projecta de forma continuada a la mostra i està penjat en un canal de YouTube. Pel que fa al catàleg, repassa l’obra de l’artista en sintonia amb l’exposició: la il·lustració de llibres, la publicitat, la tipografia, el cartellisme i una extensa mostra de les seves creacions.

Josep Maria Rovira-Brull (Barce-lona, 1926 – Mataró, 2000) va tenir tres grans mestres: Jaume Vicens Vives (historiador i professor de la UB), i Paquita Granados i Alexandre Cirici i Pellicer (en el camp de la publicitat). Precisament, en aquest terreny va ser l’autor d’un bon nombre de cartells de Barcelona, de Les Santes i Fires de Mataró, de “Caja de Ahorros de Mataró”, de la “Regata Sevilla-Betis” i de la “Travesía del lago de Bañolas”. Destaquen especialment les creacions del logotip de l’antiga “Caja de Ahorros de Mataró” i de Caixa Laietana.

En el camp escultòric, ‘Laia l’Arquera’, situada a la Porta Laietana de Mataró, obra de 1998, ha esdevingut el símbol i emblema de la capital del Maresme. En el seu treball també trobem els murals de la fàbrica Tintex S.A., obra de 1958, recuperats al vestíbul de la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró i un bon nombre d’obra artística, quadres i escultures.

COMPARTIR