Les Biblioteques de Mataró posen en marxa el programa LECXIT

Text: Ajuntament de Mataró
498

La Xarxa de Biblioteques de Mataró inicien enguany el projecte LECXIT-Lectura per a l’èxit educatiu. Aquest és un projecte que l’any 2011 van impulsar la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Fundació la Caixa i té per objectiu millorar les aptituds d’aprenentatge dels infants mitjançant el treball per la millora de la seva comprensió lectora. Inicialment, el número d’alumnes participants a Mataró és de 40 i el total de persones que s’han inscrit com a voluntàries és de 58.

El programa LECXIT es fonamenta en una sèrie d’activitats lúdiques i amenes pensades per promoure la lectura entre els infants i contribuir a l’increment del seu rendiment en el conjunt de matèries escolars. L’activitat principal consisteix en un espai de lectura setmanal on els alumnes compartiran amb voluntaris moments de conversa i de lectura. Aquests voluntaris contribueixen a la creació d’un espai d’entreteniment, confiança i compromís educatiu amb els infants.

Després de cinc anys d’implantació del programa a Catalunya els resultats obtinguts han estat valorats com a molt positius per totes les parts implicades: estudiants, voluntaris i entorn familiar i educatiu. Els alumnes milloren la seva actitud envers la lectura, guanyen seguretat i autoestima i adquireixen una major fluïdesa en la seva comprensió lectora.

Les Biblioteques de Mataró i diversos centres educatius de la ciutat se sumen a aquesta iniciativa impulsant aquest cicle de sessions de lectura setmanals. Les escoles són les encarregades d’escollir els alumnes participants en el projecte i les biblioteques cedeixen els seus espais i materials per poder organitzar les sessions. Les famílies també tenen un paper actiu en aquest programa, participant en tallers de lectura dissenyats per a pares i mares.

Dins el grup de voluntaris, en aquests moments es compta amb la participació d’alumnes del Cicle de Grau Superior d’Educació Infantil de l’Escola Freta, i les escoles participants al projecte són Escola Camí del Mig, Escola Rocafonda i Escola Germanes Bertomeu. La durada del programa coincideix amb el calendari del curs escolar. Les sessions van iniciar-se el passat dimarts 6 d’octubre.

La iniciativa ha estat impulsada i coordinada pel Projecte d’Àmbit Comunitari d’Impuls de la Lectura, format per personal de la Inspecció educativa, equip ALIC, Direcció d’Ensenyament, Direcció de Cultura, Biblioteques de Mataró i CNL Maresme, que té per objectiu plantejar de manera global i integrada en un sol projecte les diferents actuacions que s’estan duent a terme en l’àmbit lector a la ciutat de Mataró.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí