L’experimentació i l’electrònica marquen el Poesia i + 2023

Text: Redacció
353

El festival Poesia i +, organitzat per la Fundació Palau, se celebrarà del 27 de juny al 9 de juliol en nou municipis del Maresme: Caldes d’Estrac, Sant Pol de Mar, Mataró, Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Alella, Arenys de Mar i Sant Vicenç de Montalt.

En els darrers anys el festival s’ha consolidat com un dels festivals de poesia més importants del país i un espai per descobrir nous artistes i propostes innovadores en els àmbits de la literatura, la música i l’art.

La 18a edició del Poesia i + vol ser una aposta radical per la paraula i la recerca, per la poesia i l’experimentació amb nous formats. Això sense renunciar a la seva essència com a festival arrelat al Maresme i vinculat a l’escena creativa local, com a espai de trobada no massificat i accessible a tots els públics.

Cal destacar també que aquesta 18a edició coincideix amb els 20 anys de la Fundació Palau. És per això que la programació inclou dues propostes relacionades amb dos dels referents indiscutibles de Josep Palau i Fabre: Antonin Artaud i Pablo Picasso, de qui enguany se celebren els 50 anys de la seva mort. D’una banda, Joan Morey presenta una acció amb Sònia Gómez sobre el poeta i dramaturg francès i, de l’altra, Fèlix Pons aborda el desig i l’escriptura en el pintor malagueny amb una peça escènica.

Per primera vegada hi ha presència internacional important al festival: Roger Robinson, poeta londinenc que es presentarà amb Disrupt i que fa anys que escriu i recita a tocar del dub i el compromís polític; així com la poeta i activista Blanca Haddad, que ve de Veneçuela per recordar-nos la vigència de la poesia aquí i allà tot col·laborant amb Blood Quartet.

En aquesta edició es fa una aposta valenta per l’experimentació i el treball amb l’electrònica. En aquest sentit destaquen propostes com la nova producció de Pol Guasch i Claraguilar que estrenen al festival, l’aposta agosarada de Miriam Reyes i Eloy Fernandez Porta amb Eloi El Bon Noi, els gallecs Cintaadhesiva amb una proposta audiovisual i l’experimentació electrònica de Res És Nostre i Da::Ma, el projecte de David Caño i Mauri Ibañez, així com Vocal Roots de Maria Coma.

A més, com ens últims anys, el festival vol continuar arriscant i situa l’experimentació frec a frec amb la tradició. Isabel Do Diego se submergeix en el folklore andalús per barrejar-lo amb l’electrònica i les arts escèniques. Maestro Espada fa el mateix amb la música tradicional murciana per acabar construint una proposta sublim i incontestable. Cocanha, centrades en el treball vocal, transporten al folklore occità al present més rabiós. Joana Dark, Arnau Obiols i Joana Gomila també recuperen la música tradicional catalana i hi estableixen un diàleg crític.

Com a espai de descobertes, el Poesia i+ continua apostant per valors emergents. L’objectiu és descobrir noves veus de la poesia com Eduard Olesti, Maria Isern i La Companyia Minimíssima, així com valors incontestables de la música independent com la mallorquina Mar Grimalt, Pol Batlle, Selva Nua, Angeladorrrm i La Sentina. Tot això sense deixar de banda noms destacats de la poesia catalana actual, com el mallorquí Pau Vadell i la valenciana Teresa Pascual.

PROGRAMACIÓ POESIA I+ 2023

Dijous 8 de juny. Caldes d’Estrac. Fundació Palau.
Concert de presentació Poesia i + amb Neus Borrell i Miquel Joan.

Dimarts 27 de juny. Caldes d’Estrac. Fundació Palau.
Lluís Calvo: ‘poema caminat’ / Joan Morey: Postmortem / Pol Batlle amb Rita Payés.

Dimecres 28 de juny. Sant Pol de Mar. Antigues Escoles.
Saüc en flor + Guim Valls, Misael Alerm i Blanca Garcia-Lladó / Anna Andreu.

Dijous 29 de juny. Mataró. Teatre del Cafè Nou.
res_és_nostre / Isabel Do Diego.

Divendres 30 de juny. Teià. Cella Vinària.
Accions a la Cella Vinària / La Sentina.

Dissabte 1 de juliol. Llavaneres. Casa de Cultura Massorrà.
Maria Isern / Pol Guasch + Claraguilar / Da::Ma.

Diumenge 2 de juliol. Dosrius. Pou de glaç de Canyamars.
Raquel Santanera + Coloma Bertran / Arnau Obiols.

Dilluns 3 de juliol. Alella. Espai d’Arts Escèniques.
Maria Coma: Vocal Roots.

Dimarts 4 de juliol. Arenys de Mar. Teatre Principal.
‘Així deçà’ de Joana Gomila i Laia Vallès.

Dimecres 5 de juliol. Sant Vicenç de Montalt. Parc dels Germans Gabrielistes.
Eduard Olesti / Angeladorrrm / Selva Nua.

Dijous 6 de juliol. Caldes d’Estrac. Sala Cultural.
‘Anatomia d’un desig’, espectacle de Fèlix Pons / Blanca Haddad + Blood Quartet / Josep Pedrals + Xavi Lloses.

Divendres 7 de juliol. Caldes d’Estrac. Fundació Palau.
Pepe Seguí: ‘Tocant a morts’ / Eloy Fernández Porta + Miriam Reyes + Eloi El Bon Noi / Roger Robinson / Maestro Espada.

Dissabte 8 de juliol. Caldes d’Estrac. Fundació Palau.
Nit de Poetes: Teresa Pascual, Joan Vinuesa, Pau Vadell / Mar Grimalt.

Diumenge 9 de juliol. Caldes d’Estrac. Fundació Palau.
Ses Honorables Virtuts Il·lògiques / Cocanha.

COMPARTIR