L’hostaleria i el turisme es reactiven

Text: Gemma Ponce  // Foto: Josep Maria Ponce
521

El sector de l’Hostaleria i el Turisme ha sigut un dels més afectats per la COVID-19. A finals de maig s’havien presentat poc més de 5.000 expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO) al Maresme, segons dades del Consell Comarcal. En concret, més de mil eren en el sector de l’Hostaleria, una xifra que ha afectat un total de més de 6.000 persones, lleugerament per sota del comerç a l’engròs i el detall, el primer sector més afectat a la comarca.

Josep Lluís Martí, Director tècnic del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, reconeix que “l’afectació ha estat brutal”, però la mesura dels ERTO ha permès complir amb l’objectiu de “salvaguardar les empreses i facilitar un mínim ingrés als treballadors sense anar a l’atur”.

De moment, el sector de l’hostaleria i el turisme recuperen progressivament l’activitat, amb limitacions i protocols de seguretat. Una informació que des del Gremi d’Hostaleria i Turisme es va perfeccionant a mesura que s’avança en el desconfinament. De fet, Martí afegeix que “la prevenció i protecció dels clients és primordial per generar confiança. Sense confiança no evolucionarem cap a la normalitat, que sens dubte recuperarem”. No obstant, cal ser conscients que la responsabilitat final recau sobre els clients i els propietaris dels locals. Tanmateix, assegura que “confiem que tothom estigui conscienciat i actuarà bé”.

La desescalada a l’hostaleria

Amb l’arribada de la fase 2 el sector de la restauració ha pogut obrir l’interior del local amb un límit del 40% del seu aforament, per grups no superiors a 15 persones per taula i mantenint la distància l’espai de dos metres entre les taules. Tot i això, les barres del bar seguiran tancades fins a la fase 3, i sempre respectant el metre i mig de distància interpersonal establert. Aleshores també està previst que s’augmenti la capacitat de les terrasses al 75%.

A més, els hotels han pogut reobrir les zones comunes amb un terç del seu aforament, excepte les àrees de menjador, que segueixen les normes establertes per la restauració. Durant el darrer tram de la desescalada, però, està previst que s’ampliï la limitació de persones a les zones comunes a la meitat de la seva capacitat.

Tanmateix, els locals i els bars d’oci nocturn podran obrir a la tercera fase amb un terç de la seva capacitat i sense habilitar la pista de ball pel seu ús habitual.

Finalment, la llibertat de moviment entre províncies i l’obertura del país als turistes estrangers està prevista a partir de la finalització de l’estat d’alarma.