Llum als ulls i força al braç: l’1-O, el dia que recordarem sempre

Text: Laura Bosch i Jordi Montlló
466

L’1 d’octubre de 2017 és un dia que ha marcat l’imaginari col·lectiu de molta gent. Qui no recorda què va fer aquell dia? Un dia carregat d’emocions contrastades pels esdeveniments viscuts en la pròpia pell o mitjançant les xarxes socials i la televisió.

De l’orgull a la indignació, passant pel neguit, la joia o la ràbia continguda. Orgull per la victòria davant tots els obstacles i entrebancs d’un estat poderós i amb recursos il·limitats. A les vuit del matí ja s’havia guanyat, només pel fet d’obrir els col·legis electorals amb urnes i paperetes. Ells ho sabien i van obrar per revenja, desproporcionadament i de forma grotesca per a un país dins la Unió Europea. Fou una victòria aconseguida pel treball en xarxa, com una malla. Com diu Quico Sellés, en un sistema de nodes. De manera que si un nus es trencava, la malla aguantava. Un èxit que es va forjar clandestinament i es consolidà en els carrers. L’any 1968, Miguel Delibes, per explicar la Primavera de Praga, escrivia que l’esperança estava en els carrers. Cinquanta anys més tard, els catalans hem proclamat que els carrers serien sempre nostres.

Avui commemorem el primer aniversari d’aquells fets. El procés continua i el futur és un intangible que es construeix amb esforç, intel·ligència, paciència i fermesa. Si els carrers són nostres també ho és el poder de decisió.

EXPOSICIÓ AL MUSEU DE CABRILS
 
Llum als ulls i força al braç: l’1-O, el dia que recordarem sempre
Comissaris de l’exposició: Laura Bosch i Jordi Montlló.
 
Diumenge 30 de setembre a les 12h.

  • Exposició amb fotografies de Jordi Borràs i un recull de fotografies de gent de Cabrils.
  • Inauguració d’un mural de 3 x 2 metres de l’artista Joan Clapés.
  • Presentació del documental L’Olivera, 1-O, obra del director Martí Sala. Recull 23 entrevistes de cabrilencs i cabrilenques que van participar d’una manera o altra en el Referèndum.
  • El 30 de setembre, a les 11h, l’Ajuntament de Cabrils inaugurarà l’espai ‘Agora 1-O’, davant la Biblioteca.
  • El dia 20 d’octubre, a les 19 h, al Museu de Cabrils es presentarà el llibre Dies que duraran anys, de Jordi Borràs.
COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí