L’oníric món del Dr. Pere Catà

Text: Col·lectiu El Bou i la Mula
599

Amb l’exposició ‘L’oníric món del Dr. Pere Catà’, l’associació El Bou i la Mula; Col·lectiu d’Opinió,  Recerca i Difusió del pessebre, inaugura els actes de celebració del seu 20è aniversari. L’exposició està dedicada a un figuraire a qui fa un any, el Col·lectiu El Bou i la Mula i l’Associació de Pessebristes de Barcelona, varen homenatjar. Un escultor sense taller, allunyat del bullici mundà, que com una formigueta treballa per a ell, en el seu minúscul estudi, pel seu plaer i sobretot, per fer plaer als seus amics. Ell és el Doctor Pere Catà i Vidal (Sant Pol de Mar, 1937); més conegut entre els pessebristes i amics com el doctor Catà, és un dels grans desconeguts fora del petit cercle dels pessebristes barcelonins. El seu desconeixement és directament proporcional a la seva vàlua.

El valor de l’obra escultòrica de Pere Catà

El seu estil és molt peculiar, treballa el detall fins els límits, desglossa els músculs com si fes un estudi d’anatomia. Les figures tenen moviment, expressió, estan vives. Busca postures dinàmiques, basades en la realitat, en personatges del carrer i capta l’instant precís on tots els músculs es troben en tensió per l’esforç del moment.

Alguns dels seus personatges no semblen figures de pessebre, sinó escenes costumistes d’un món imaginari de la cosmovisió del seu artista. Un amic psiquiatre un dia li va dir que reflectien angoixa. Ell assenteix amb escepticisme i sornegueria perquè per sobre de tot se sap creador i gaudeix de cada instant que la seva mà fa treballar el palillo.

Enguany teniu l’oportunitat única de poder veure la seva obra exposada al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, i us asseguro que en veure-la en quedareu per sempre més captivats.

L’any 2015, moltes d’aquestes peces varen formar part de l’exposició “Provence et Catalogne”, inaugurada a Arles (França) i de la qual, Laura Bosch i Jordi Montlló, en varen ser els comissaris. Més de tretze mil visitants van aplaudir l’excel·lència, prostrant-se davant del Dalí del pessebrisme.

Més d’una cinquantena de peces que provenen totes elles de fons privats, la converteixen probablement en una exposició única i irrepetible. Acompanyen aquest esdeveniment, una exposició inèdita de fotografies de l’obra del Dr. Catà realitzades per Jordi Montlló. També podreu gaudir una mostra del Fons Catà, que comprèn més d’un miler d’articles de premsa publicats entre finals del s. XIX i els anys 80 del segle XX, que el col·lectiu El Bou i la Mula ha digitalitzat i posat a disposició online gràcies al suport i al finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 

Museu Arxiu Municipal de Llavaneres
Del 5 de desembre al 19 de gener.
Horaris: Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h.
COMPARTIR