‘La maestra de Sócrates’, de Laura Mas

Text: Redacció
502

‘La maestra de Sócrates’ (Espasa), de la periodista i gestora cultural Laura Mas, és una novel·la sobre un dels personatges més fascinants i desconeguts de la Grècia clàssica: Diotima, una sacerdotessa procedent de Mantinea que va ser mestra de Sòcrates en qüestions d’amor.

El llibre trasllada al lector a l’Atenes de Pericles. Laura Mas, amb la seva  novel·la reviu les que van poder ser les converses entre alguns dels filòsofs més importants de l’època. La recreació en el relat de la vida quotidiana submergeix al lector en un entorn pel que passen personatges reals que són part de la història del pensament universal.

A través d’aquest relat, l’autora recupera la figura de Diotima de Mantinea, una de les principals representants del pensament femení, en un món patriarcal. El filòsof Sòcrates li confessa que el seus ensenyaments sobre l’amor són indispensables per a ell. La novel·la s’endinsa en la figura d’una dona valenta i avançada al seu temps, en les idees de la qual es basa l’origen del concepte de l’amor platònic, que defensa la recerca de la bellesa i de la puresa per damunt de la passió física. En ‘El banquet’, de Plató, Sòcrates desvetlla d’aquesta figura que el pas del temps ha situat als límits de la realitat i la llegenda: “Tot el que sé de l’amor ho vaig aprendre d’ella”.

COMPARTIR