Mapasonor: Per una cultura moderna i progressista

Sergi Malé.
413

Sa cultura popular la mir no com a cultura popular en si mateixa tancada, sinó com una eina per un progrés.I sempre he lluitat per «culturitzar» sa gent, més que per «fer cultura», perquè d’aquesta manera sa gent pogués creure i tenir confiança en ella mateixa. Si sa gent té una formació completa es realitza més a ella mateixa i impedeix que un altre li faci creure lo que vol.
(Toni Torrens, farmacèutic i dinamitzador cultural mallorquí a “Una persona amb un sac penjant”, llibre-DVD de Mapasonor editat per Caramella).

La cita és d’un dels gurús ideològics de l’associació de creació documental Mapasonor amb qui compartim la seva visió de la cultura. I ara encara més que, sota el xantatge polític de la crisi, els conservadors aprofiten l’excusa per carregar-se de base la cultura crítica i progressista.

Mapasonor som una associació audiovisual de Mataró que defenem la construcció d’una societat civil forta des de la veu de les persones, amb activitats de defensa dels drets humans, d’educació per la pau o promoció de les cultures d’arrel. Hem realitzat  més de 12 documentals inclosos en projectes sobre l’Afganistan, Tunísia, Palestina o el Senegal; també materials pedagògics, un  llibre o un CD-ROM interactiu sobre músiques a la Mediterrània i altres, i també fem tallers pedagògics o xerrades.

Creiem en el treball en xarxa des d’una filosofia associativa, col·laborant amb associacions properes als nostres objectius. No estem condicionats pel pressupost per portar a terme els nostres projectes, i amb la nostra dedicació voluntària destinem els recursos de l’entitat a produccions autogestionades. Així doncs, el context actual de crisi econòmica no amenaça la nostra continuïtat, sinó al contrari: sempre hem sabut treballar amb baix o nul pressupost, i defenem l’autogestió com a forma de dinamitzar la cultura.

Malgrat tot no defenem que, políticament, aquest sigui l’estat ideal de la cultura: qualsevol entitat pública amb un mínim de decència democràtica té l’obligació de destinar recursos al foment d’una ciutadania amb capacitat crítica. Però aquest no és el context actual on les forces polítiques conservadores, des de l’Estat Espanyol, fins a Catalunya o a Mataró, desmunta sense dissimular-ho tots els eixos de producció cultural progressista. Com si eliminar els ridículs pressupostos que es destinen a la cultura fos una necessitat de la crisi.

Caldrà que demostrem que aquesta capacitat de construir cultura crítica existeix, siguin quines siguin les condicions, i Mapasonor sentim que aquesta és la nostra responsabilitat. Si les nostres polítiques públiques sols estan interessades en una cultura acrítica som nosaltres qui, en lloc d’estar tot el dia plorant, hem de construir paral·lelament una cultura crítica. Això sí, sense deixar de reclamar la responsabilitat política i financera dels que, suposadament, ens representen.

Mapasonor, Associació de Creació Documental
www.mapasonor.cat · mapasonor@gmail.com

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí