Mataró dedica una mostra antològica al pintor Josep Novellas

Text: Redacció  // Foto: Enric Puche
474

Exposició Josep Novellas

Les portes de la doble exposició “Desdoblaments” van obrir-se el passat 4 d’abril. L’antològica ret homenatge a la trajectòria artística del pintor Josep Novellas (Mataró, 1959-2009), molt estimat a la ciutat i tot un referent.

La mostra ha estat possible per voluntat expressa de la família de l’artista i recorre els seus diferents universos, carregats de gran riquesa simbòlica i temàtica, amb l’objectiu de descobrir un pintor que va combinar el realisme amb influències de les avantguardes.

Novellas. Desdoblaments. La pintura de Josep Novellas, es pot visitar fins al pròxim 29 de maig a l’Ateneu Caixa Laietana i fins al 26 de juny a Can Palauet. Precisament, a Can Palauet, s’hi poden trobar les obres que descobreixen l’interior de Novellas, com les de “La belle E.P.O.C.” i “La mirada del beso”, així com apunts, dibuixos, caricatures i obra gràfica. D’altra banda, a l’Ateneu de Caixa Laietana, hi ha les obres que reflecteixen la barreja d’influències artístiques i que són la base ideològica del pintor, amb creacions que s’inspiren en la vida domèstica o en la fertilitat vegetal dels jardins i la natura.

Coproduïda i organitzada per Caixa Laietana i per l’Ajuntament de Mataró, a través de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), l’exposició ha tingut com a comissària Glòria Bosch, la directora d’art de la Fundació Vila Casas. D’altra banda, el catàleg de la mostra compta amb les aportacions del crític d’art Pere Pascual i del director de la Fundació Arranz-Bravo, Albert Mercadé.

Els visitants d’aquesta mostra es trobaran amb un total de 200 obres, algunes d’elles inèdites, que permeten fer un repàs als diferents períodes artístics de Novellas; des dels seus inicis, amb una predilecció per les caricatures i els apunts ràpids, fins als collages, olis i dibuixos de la seva darrera etapa.

UN NOM PROPI DE L’ART MATARONÍ CONTEMPORANI. De formació autodidacta, Josep Novellas va assumir al llarg de la seva trajectòria diverses tècniques i tendències artístiques. Considerat un pintor figuratiu, el seu desig d’innovar constantment el va portar a incorporar alguns procediments de l’abstracció en els moments en què li va interessar. En aquest sentit, la confluència de la realitat i l’imaginari esdevenen una constant que caracteritza tot el seu treball. La seva primera exposició data de l’any 1968 al Museu de Mataró. La seva participació a la fira Arco els anys 1984 i 1985 li va permetre entrar en contacte amb diversos galeristes de renom. A continuació, es van succeir un seguit d’exposicions individuals amb un gran èxit de crítica i exposicions col·lectives a França i Itàlia. En iniciar-se la dècada dels 90, va ser nomenat com a un dels artistes oficials dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. Durant els anys 90 la presència de l’ésser humà va tornar amb força a les seves pintures, des d’una perspectiva de quotidianitat.

ACTVITATS COMPLEMENTÀRIES. ’antològica de Novellas es complementa amb activitats que permeten aproximar-se i conèixer l’obra de l’artista mataroní. A banda de les visites comentades, a d’altres espais de la ciutat es fan recital de poemes, una taula rodona o una exposició de la seva relació amb Els Dimarts del Llimoner.

COMPARTIR