Més enllà de les trinxeres

Text: Redacció
485

El Museu de Mataró se suma a la celebració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil amb una exposició de fotografies.

El passat 29 de novembre, a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró, es va inaugurar l’exposició Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman. Produïda pel Museu d’Història de Catalunya, és una extensa i destacada selecció de fotografies inèdites que mostra els rostres, les històries i el dia a dia del conflicte, des de la visió d’un jove aficionat a la fotografia, Alec Wainman, que hi va ser present com a voluntari sanitari, des de l’agost de 1936, enrolat a la Unitat Mèdica Britànica (BMU). Amb el pas dels anys, les seves imatges, de gran valor humà, han esdevingut un magnífic document històric que ens permet copsar com era la vida a la rereguarda.

La història del seu arxiu fotogràfic recorda el periple viscut per altres col·leccions de fotografia que durant anys han estat “perdudes”, com les de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour i Agustí Centelles. La “maleta britànica” d’Alec Wainman també ha estat una maleta perduda. Fa cinc anys, el fill de Wainman, després d’una intensa recerca de quaranta anys, va rescatar l’obra i es va comprometre a fer-ne difusió.

L’àmbit mataroní. A Mataró, la memòria fotogràfica de la Guerra Civil és una memòria en construcció. Les imatges fotogràfiques que s’han conservat d’aquest període són escasses, encara que de molt d’interès per la seva qualitat i valor documental.

El Museu de Mataró ha volgut incorporar un petit espai dedicat a mostrar una selecció de les imatges localitzades a diferents arxius. Corresponen al testimoni gràfic dels esdeveniments relacionats amb la capacitat d’organització, mobilització i solidaritat per fer front a les contingències de la guerra.

Activitats complementàries

L’exposició que es podrà visitar fins al 8 de març del 2020, tindrà diferents activitats complementàries.

El  17 de gener es projectarà el documental Memorias. Tracce di una guerra civil (2016)  i tot seguit es farà un col·loqui al voltant de les Brigades Internacionals i la lluita antifeixista amb la participació de Francesco Corsi, Eduard Amouroux, i Juli Cuéllar.

El 13 de febrer hi haurà una conferència amb la participació de Josep Xaubet i Margarida Colomer, historiadors i autors de llibres i articles sobre la Guerra Civil a Mataró, mentre que el doctor en història Gonzalo Berger,  el 5 de març, oferirà una conferència dedicada a les dones republicanes en la lluita antifeixista, específicament les de Mataró i el Maresme.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí