La ‘mirada definitiva’ a Palau i Fabre

Text: Redacció
475

El 33 estrena el 21 d’abril, tancant l’Any dedicat al creador català, el documental Josep Palau i Fabre. Retrat Cubista produït per la Fundació Palau i Clack

Fotograma del documental, on surten Palau i Fabre i Maya Picasso, la filla de l’històric artista, en una imatge dels anys 2000.

“Mai hi havia hagut tanta gent analitzant Josep Palau Fabre. Mai tantes veus l’havien dibuixat, cantat, recitat i retratat. Per a nosaltres és com el documental definitiu”.  Són paraules d’Eloi Aymerich, director d’orquestra de Josep Palau i Fabre. Retrat cubista, un projecte que han tirat endavant la Fundació Palau, amb seu a Caldes d’Estrac, i la productora Clack, de la qual Aymerich és promotor. El documental s’estrena el 21 d’abril al 33, coincidint amb el tancament de l’Any Palau i Fabre, i també es podrà veure a La Xarxa de Comunicació Local en una data per definir.

Josep Palau i Fabre. Retrat cubista pretén esdevenir una mirada definitiva sobre el controvertit i desbordant intel·lectual Josep Palau i Fabre: poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l’exili i amic i biògraf de Picasso. “El seu caràcter avantguardista, incomprès, marginat i poc convencional es plasma en la seva vida i la seva obra, que el situa en la línia dels grans il·luminats (sota l’estela de Ramon Llull) i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX”, afirma Eloi Aymerich.

El documental trenca el personatge en diferents parts per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli i profund. Un retrat que, seguint els principis del cubisme picassià, mostra les seves diverses facetes, cadascuna associada a una de les seves activitats culturals i literàries i sempre vinculades als llocs on va viure i escriure. Així, escriptors, artistes i coneguts com  Julià Guillamon, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso, Miquel Barceló o Vicenç Altaió descobreixen aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní. Una història marcada per la relació amb la seva família burgesa, el seu exili a París, el retorn activista a la Costa Brava o la culminació de la seva obra amb l’obertura de la Fundació Palau a Caldes d’Estrac.

Un Palau reivindicat per noves generacions de creadors 

APalau i Fabre. Retrat cubista hi participen poetes i artistes visuals de les noves generacions, que pinten, reciten i canten Palau i Fabre: des dels cantautors Cesk Freixas i Meritxell Gené fins als poetes Mireia Calafell o Jaume C. Pons Alorda, passant per la tatuadora Sit Cantallops, l’artista urbà Harry Bones o el músic Pau Miquel Soler, autor de la banda sonora original.

És, doncs, un Palau i Fabre fet de múltiples cares: l’exaltat, l’alquimista, el foll, el geni, l’eremita, l’il·luminat. Un documental cultural ple de poesia visual, connexió intergeneracional i material d’arxiu inèdit en collage per descobrir l’univers esclatant  de Josep Palau i Fabre.

Amb guió de Judith Vives i Marc Giner a la direcció de fotografia i el muntatge, el documental compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, el Consorci Turisme Costa del Maresme i la Diputació de Barcelona.

Clack és una productora amb llarga trajectòria a la comarca especialitzada en el gènere del documental i en l’àmbit cultural. El 2011 va promoure junt amb Claraboia la minisèrie documental Nosaltres, els maresmencs (emesa a m1tv), el 2015 va produir un 30 minuts de TV3 titulat Desmuntant Laietana sobre la desaparició de Caixa Laietana i les caixes d’estalvis, i l’octubre de 2017 va estrenar el projecte escènic documental Peiró 42, on es repassa la història del ministre anarcosindicalista Joan Peiró.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí