Museus per prescripció mèdica

Judith Vives.  Periodista
558

El passat novembre es va posar en marxa al Canadà una curiosa iniciativa mèdica. Els metges que pertanyen al MDfC (Metges Francòfons del Canadà) poden prescriure visites al museu com a mesura terapèutica, concretament una entrada gratuïta al Museu de Belles Arts de Montreal.

Això pot sonar a estratagema dels facultatius per treure’s de sobre pacients pesats, però la realitat és que hi ha estudis que demostren les virtuts en la salut que genera portar a terme una activitat com visitar un museu. Es tracta d’una visita relaxant en un lloc acollidor i tranquil, cosa que ens fa apujar el nivell de cortisol i serotonina i augmentar immediatament el flux sanguini en zones del cervell relacionades amb el plaer. Els efectes en la salut són especialment positius en casos de depressió i ansietat però també de diabetis i altres malalties cròniques.

La iniciativa canadenca podria ser una notícia curiosa si no fos perquè el mateix mes en va sortir una altra presentada pel secretari de Salut britànic, Matt Hancock. Segons aquesta proposta, els metges anglesos podran prescriure tractaments terapèutics basats en l’art o hobby, per exemple fer tallers, classes de cant o visites a museus, com a teràpia per a malalties que van des de demències fins a psicosis, afeccions pulmonars o problemes de salut mental.

Aquesta nova manera d’entendre l’activitat cultural com un tractament prescrit pel metge s’ha batejat als Estats Units amb el nom de  “prescripció social”. I si bé ara han sorgit diverses notícies sobre això, el cert és que ja existeixen algunes proves que demostren els efectes positius de fer servir l’art com a teràpia. Per exemple, la Royal Philarmonic Orchestra va col·laborar amb pacients afectats per un vessament cerebral de Hull.

A casa nostra, el MNAC ha portat a terme recentment el curs Arts in Health sobre la relació de l’art amb la salut, en el qual hi han participat tant professionals de l’àmbit cultural com de la salut. Un nou indicatiu que la “prescripció social” o la cultura per prescripció mèdica és molt més que una notícia anecdòtica, sinó una alternativa amb un llarg camí per recórrer.

COMPARTIR