Nou espai web dedicat a l’artista Rovira Brull

Text: Redacció
482

El passat mes d’abril es va presentar a la biblioteca Antoni Comas de Mataró el web rovirabrull.cat. Aquest nou espai digital organitza i estructura l’obra de Josep Maria Rovira-Brull (1926-2000). L’artista, gracienc de naixement i mataroní d’adopció, a finals dels cinquantes es va traslladar a Premià de Mar, on s’hi està poc temps i després s’instal·la a Mataró. A banda d’una dilatada trajectòria artística, Rovira-Brull és l’autor de ‘Laia, l’arquera’, que es troba a l’entrada de la capital del Maresme.

El web proposa una base de dades d’aquest artista que de jove va desenvolupar el seu treball en el camp de la publicitat i la il·lustració a Barcelona, sota el mestratge de Jaume Vicens Vives i Alexandre Cirici i Pellicer. Un cop al Maresme, però, inicia la seva etapa més creativa amb una sèrie de pintures sobretot, però també d’escultures. Mai va deixar el món de la il·lustració i la publicitat, encara que s’hi va dedicar en menor mesura. D’altra banda, també, va ser membre fundador del grup Sílex i va escriure’n el manifest que és una declaració d’intencions, motius o visions del grup: “Tornar als orígens: mirar, com un infant que descobreix petits-grans tresors i acull admirat unes branques, fulles, vidres de colors, pedres i qui sap si un tros de sílex ocre-rosat, del color de la tendresa. El sílex, com els dinosaures, tard o d’hora surt a la llum“.

Fundat l’any 1955, el grup, va estar format per Eduard Alcoy, Hernández-Pijuan, Carles Planell, Terri i Rovira-Brull. Es va obrir a l’art no figuratiu, a l’informalisme i a l’abstracció, que buscava la síntesi i defugia l’ornament.

Rovira-Brull és un artista pertanyent a les segones avantguardes, va viure la Guerra Civil i la postguerra. Té un llenguatge crític, sarcàstic i contumaç, també oníric i poètic. Va saber conjugar l’esperit de lluita, sempre buscant un món més just i denunciant les injustícies que l’indignaven. També va cultivar diversos estils, gèneres i tècniques en la pintura, el dibuix, l’escultura, el gravat, els murals, la publicitat gràfica, la tipografia, la cal·ligrafia, la retolació, el cartellisme i la il·lustració. Per a ell, eren formes d’expressió artística. Va conrear diferents estils com l’expressionisme fantàstic i el surrealisme oníric.

Pel que fa al portal de continguts, han anat a càrrec de Josep Maria Rovira Juan, fill de l’artista. El disseny l’ha fet Àlex Valls. I es compta amb el suport de Cultura Mataró de l’Ajuntament de Mataró. El web estudia i estructura l’obra de Rovira-Brull amb els apartats de pintura i dibuix, escultura, publicitat i Il·lustració.

COMPARTIR