Nou èxit d’assistència a la XVIII Fira Iberoromana de Cabrera de Mar

Text: Sílvia Tarragó  // Foto: A. Calls
857

El municipi maresmenc conclou amb un nou èxit de participació d’assistents la 18ena edició de la seva Fira Iberoromana i es converteix, alhora, en el nucli del V Festival Laietania, que compta, a més, amb programa d’actes a Mataró, Badalona, Argentona, Arenys de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt i Premià de Mar.

Precisament, el passat romà i iber del Maresme pren forma de nou, gràcies al Festival Laietania, que enguany arriba a la seva cinquena edició. Les propostes programades van arrencar el passat divendres, 29 de maig, i es perllongaran fins als proper 21 juny amb una sèrie d’activitats destinades a donar a conèixer als visitants el llegat dels antics pobladors de la zona. Aquest esdeveniment, considerat un festival de divulgació històrica de referència al país, compta amb el suport del Consorci de Turisme del Maresme i la Diputació de Barcelona i vol ser una mostra del procés de romanització que va significar la fusió de la nostra cultura ibera amb la romana.

El nucli del Festival Laietania, però, es va focalitzar a Cabrera de Mar, dels passats dies 29 al 31 de maig, en el marc de la seva XVIII Fira Iberoromana. Aquest municipi destaca pel seu extens patrimoni arqueològic, especialment remarcable pel que fa als períodes ibèric i romà. Sense anar més lluny, a la muntanya on s’aixeca el castell de Burriac hi ha el poblat ibèric més extens de la Laietania, el qual encara resta desconegut en la seva major part. Aquest poblat va conviure en la seva darrera etapa amb un assentament urbà promogut per l’estat romà i situat a la plana, sota el nucli de població actual. Aquest nucli, anomenat Ilturo, ha servit per comprendre el procés de romanització de la Laietania i es considera que l’abandó d’aquesta urbs respon a la implantació de les noves ciutats de Baetulo i Iluro.

Els diversos closos arqueològics de Ca l’Arnau-Can Mateu, Can Benet i Can Rodon de l’Hort mostren, avui en dia, part de la superfície construïda d’Ilturo. Precisament, aquests jaciments van ser, el marc en el qual es van realitzar visites teatralitzades per evocar el seu antic esplendor. A banda d’això, es va fer també, entre moltes d’altres propostes, una mostra de projeccions en 3D de la ciutat d’Ilturo, una exposició sobre l’arquelologia de Cabrera, la representació d’un jardí romà, esmorzars amb història a càrrec d’especialistes, demostracions d’oficis iberoromans, un mercat d’artesans, xerrades, tallers i presentacions de llibres.

COMPARTIR