Novetats editorials

Text: Albert Calls
553

Trets per totes bandes
Àlex Martín i Jordi Canal
Alrevés

De la mà d’Àlex Martín i Jordi Canal, dos dels més destacats investigadors especialistes de la novel·la de gènere del país, neix aquesta obra que ha publicat Alrevés i que, per damunt de tot, posa ordre i ens situa, en un primer volum de dos, sobre la novel·la negra i policíaca, des dels seus orígens fins a la dècada dels anys setanta. Amb un prefaci del destacat historiador francès Claude Mesplède i un annex de portades de llibres que molts reconeixerem amb el poder que sempre dona la nostàlgia, aquets treball és un assaig i una crònica, que es llegeix com una novel·la negra, de fet, però des de les obligacions que comporta l’assaig (doble exercici, per tant, d’equilibri funambulista, que només podien fer Martín i Canal, que ressegueixen les petges del gènere sempre amb passió). En aquest treball es poden descobrir les moltes cares polièdriques del que coneixem com a novel·la negra i policíaca: relats d’enigmes, detectius i criminals, lladres i serenos, investigadors i delinqüents de tota mena. Tots plegats han contribuït a la construcció del nostre imaginari col·lectiu, que ara podem revisar amb aquesta sòlida mirada de proximitat dels autors d’aquesta obra.

‘Klaus Klugg i el misteri de la casa abandonada’
Joan Oriol i Carmen Vélez
Editorial Gregal

Novel·la d’aventures de Joan Oriol, il·lustrada per Carmen Vélez i publicada per Editorial Gregal. La lectura d’aquest relat de narrativa juvenil (a partir de 10 anys) ens explica la història del protagonista, d’11 anys, que dona nom al títol i viu a Vilabrui. Quan passa per davant d’una casa abandonada tindrà un estrany pressentiment. I la desaparició d’un nen petit i que diversos companys de classe deixin d’anar a l’escola, farà que sospiti que els fets es relacionen amb un personatge sinistre. Punt d’arrencada d’una bona lectura per aprendre a gaudir d’aquelles narracions que tenen l’habilitat d’enganxar el lector, especialment el més jove i demostrar-los que s’ho pot passar d’allò més bé. Perfecte, doncs, per a l’estiu, en temps de vacances, però també per a qualsevol altra època de l’any. L’autor, Joan Oriol, és de Badalona. Professor vinculat a Mataró i escriptor, ha publicat obres de poesia, narrativa i teatre i llibres destinats a l’ensenyament secundari i al batxillerat.

‘…xyzA – Cde… antologia de poesia visual argentina i catalana’
JM Calleja i Claudio Mangifesta
Pont del petroli

Coordinada per l’autor mataroní JM Calleja i l’argentí Claudio Mangifesta, neix aquesta antologia que reuneix en un volum una bona mostra de poetes visuals catalans i argentins i el producte de la seva interacció creativa. El llibre l’han publicat, en edició bilingüe, les editorials Pont del petroli i Tiempo Sur. Els poetes visuals Calleja i Mangifesta ja van treballar junts en el llibre ‘Travessia’ (2017), una obra que a través del joc i la creació, aportava un interessant treball de poesia visual. Ara, en una nova col·laboració, han antologat obres fetes al segle actual i majoritàriament inèdites de poetes catalans i argentins. En els dos blocs de l’antologia, s’hi poden trobar autors de la dècada dels 50 a la dels 70. Per a conèixer els reptes i els límits de la poesia visual que es fa avui en dia.

‘Jocs de carrer’
Roger Roig i Hugo Prades
Cossetània Edicions

La col·lecció per a primers lectors El PATUFET i les tradicions catalanes, publicada per Cossetània Edicions, consta de diversos títols infantils sobre les festes populars catalanes més emblemàtiques. El conegut personatge català, Patufet, acompanya els protagonistes de la història.

Roger Roig i Hugo Prades són els autors d’aquesta sèrie amb títols, com ‘La verema’, ‘Els Tres Tombs’ o ‘Els balls tradicionals de la festa major’, entre d’altres. En el conte de ‘Jocs de carrer’, el Patufet i la seva colla s’ajunten amb més nens i nenes al carrer per gaudir dels jocs tradicionals dels nostres avis: la xarranca, el cavall fort, arrencar cebes o el mocador. Un suggerent conte que amb la màgia de les il·lustracions i les paraules ben trobades, ensenya als més petits una tradició lúdica que no hem d’oblidar.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí