Novetats editorials de desembre

Text: Redacció
502

Els bons dies,  de Rafael Vallbona (Premi Roc Boronat), publicat per Amsterdam, és la novel·la més personal de l’autor de Premià de Dalt. El protagonista, en Ricard, viatja a París per retrobar-hi un vell amic i la sortida al desconcert i la convulsió que l’ofega a la Barcelona del 2017. Més de trenta anys enrere hi van anar junts fugint de la Transició i hi van conèixer d’altres persones que com ells volien transformar el món. Amb aquest punt d’arrencada existencial i el record de la misteriosa Jane, Vallbona teixeix una novel·la que es mou en els límits de la narrativa de gènere negre, la tesi personal i la recerca de les raons que ens guien per aixecar-nos cada matí. Una prosa elèctrica i una recerca que condueix el lector i el protagonista a retrobar el paper de la memòria i del passat en aquests temps líquids i confusos, a buscar la revolució permanent que ens acompanya.

El prolífic escriptor de Vilassar de Mar Damià del Clot acaba de publicar la novel·la Ella, de la mà del segell Llibres del delicte. Es tracta d’un curiós thriller amb una trama construïda a partir dels personatges d’una dona gran assetjada pel mobbing immobiliari, un empresari endeutat que ho ha perdut tot i un jove de barri marginal. Al nucli del relat, tres persones sense connexió aparent que confessen alhora el mateix crim –l’assassinat d’un director d’oficina bancària– en tres comissaries diferents. La policia confia la investigació al Rellotger, un especialista en casos complexos que aviat descobreix un nexe d’unió: Ella, una noia de passat tèrbol i una ràbia acumulada que l’empeny a actuar de manera extrema. Torna el Del Clot de gènere negre.

Los miércoles salvajes, de l’autora premianenca Susana Hernández, publicada per Editorial Milenio, mostra la bona feina que ve desenvolupant aquesta escriptora. Narrativa de gènere amb la voluntat de plantejar-se preguntes sobre la societat contemporània i amb un domini del registre del relat que s’ha anat guanyant a pols amb la seva trajectòria. Samanta i Hugo, amics d’infantesa en els durs carrers de la Ciutat Meridiana, treballen en l’empresa de seguretat d’Hugo. Ella, però, necessita diners per ajudar el seu xicot, greument malalt. Hugo li proposa un treball il·legal que ha de donar guanys i que els conduirà a l’obscur món del tràfic de medicaments i a una trama intensa i ben ‘noir’ que els lectors podem seguir amb interès. En el marc d’uns escenaris globalitzats, Hernández ens mostra algunes de les grans mentides i infàmies més actuals.

I del segell de Vilassar de Mar Índex Edita, el llibre àcids nocturns, poemes de Marta Rovira Martínez (Banyoles, 1969). Una obra senzilla i alhora contundent, belllament escrita i amb  domini dels temps i els moments poètics. La seva autora és Doctora en sociologia per la UAB, professora associada a la UAB, investigadora de la UPF i directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Ha publicat diversos llibres de sociologia i dirigit documentals. També escriu poesia i fa fotografies. àcids nocturns es divideix en tres parts: ‘somnis’, ‘deliris’ i ‘naufragis’. Poesia d’emocions i paisatges, un viatge realitzat al llarg dels anys a través del dol, en moments molt diversos de la vida i situacions diferents, un calidoscòpic exercici d’introspecció escrit a glops farcits de solidesa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí