Novetats editorials de juny

Text: Albert Calls
5769

La negación de la luz
de Juan Antonio Masoliver Ródenas.

La veu poètica del masnoví Juan Antonio Masoliver Ródenas (Barcelona, 1939) és una de les més sòlides del panorama literari actual. Masoliver ha estat catedràtic de literatura espanyola i llatinoamericana de la Universitat de Westminster de Londres, és crític literari de La Vanguardia i autor d’una intensa obra que entrellaça la poesia, la narrativa i l’assaig, per donar forma a un univers literari propi i contundent, amb la força del jo a la recerca de les veritats més profundes de l’existència. El seu darrer treball publicat per Acantilado és ‘La negación de la luz’.

En aquest nou títol, es reuneixen dos reculls de poemes: ‘La negación de la luz’ i ‘El cementerio de los dioses’, en els quals elabora un nou univers poètic carregat de maduresa i impregnat d’erotisme i vitalitat, però també alhora de nostàlgia i punyent. És a dir, la contundència de la bellesa i el dolor de la vida i de la mort, en la seva plenitud i contrast.

‘La negación de la luz’ és un llibre ple de construccions poètiques que demostren que la bona poesia és una mirada singular, personal, un paisatge poderós i el mestratge de saber anar molt més enllà amb els mots. Escriure poemes com s’escriuen edificis en els quals les vivències, les figures i els moments, prenen forma i ens fan palpable que s’ha de saber anar, sense por, a les arrels.

L’Aixernador
de Joan Pannon Farré.

Publicat per l’Ajuntament d’Argentona i obra del seu principal impulsor, Joan Pannon Farré, aquest volum ret homenatge i record a un destacat projecte cultural del Maresme: L’Aixernador, salvant per a la memòria col·lectiva les seves nombroses actuacions i propostes.

L’Aixernador va ser una editorial i un centre cultural, entre els anys 1975 i 1995. De la seva llarga nòmina de propostes (publicacions, galeria d’art, arxiu, biblioteca i hemeroteca…) ens deixa un valuós llegat que va anar molt més enllà de la seva seu a Argentona, per traspassar els límits del Maresme i del territori.

En Joan Pannon, junt a d’altres persones, va voler impulsar en el marc de la represa democràtica de Catalunya un espai centrat en la dinamització de la cultura. Amb aquest plantejament, L’Aixernador, vinculat a la copisteria La Juliana, va tenir una intensa trajectòria en la qual es van publicar llibres, ocupant un espai molt necessari al Maresme, però anant també més enllà per confegir un catàleg que es desplegava plenament per l’emergent cultura catalana.

Aquest volum que ara surt publicat n’aplega la memòria d’aquest itinerari cultural, a través de les paraules de Pannon, però també de moltes d’altres persones, reunides junt a nombrosos documents i fotografies per mostrar-nos el que va ser L’Aixernador, una peça clau sense la qual avui no podríem parlar de cultura al Maresme.

La terra sagna
de diversos autors.

Antologia publicada per Edicions de L’Albí, a cura de Mar Fontana i Jaume Huch, amb els també contundents subtítols ‘L’1 d’Octubre dels poetes’ i ‘106 poemes per la llibertat’. Una diversificada mostra d’autores i autors de l’àmbit català que mostren, amb els seus versos, l’impacte de l’1 d’Octubre en la nostra societat. “L’1 d’octubre del 2017 vam patir una sacsejada d’aquelles que deixen cicatriu. Per això, als editors els va semblar oportú, gairebé indefugible, donar la paraula als nostres poetes. I en aquest volum n’han aplegat més d’un centenar d’arreu del territori: 106 poetes que conformen un ampli ventall generacional, poetes d’estils i recorreguts diversos, però que han alçat una veu unànime que reclama llibertat. Tots ells han aportat el seu gra de sorra, amb un poema inèdit dedicat a l’1 d’Octubre”, expliquen els promotors d’aquesta iniciativa que a més, es va presentant amunt i avall del territori i que suposa una excel·lent ocasió de veure el millor bategar de la poesia que es fa actualment.

Entre d’altres autors, s’hi aplega el treball poètic de Vicenç Altaió, Enric Casasses, David Castillo, Antoni Clapés, Anna Martínez Deu, Carles Duarte, Dolors Miquel, Celdoni Fonoll, Tònia Passola, Manuel Forcano, Albert Calls, Ramon Solsona, Ester Xargay, Olga Xirinacs…

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí