Aquest nou espai didàctic i cultural, ubicat a la Masia de Can Cases del Racó, va obrir les seves portes el passat dissabte 26 de novembre amb un acte marcadament popular. La inauguració va ser presidida pel conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, i l’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, a qui van acompanyar autoritats d’arreu de la comarca.
Santa Susanna, en 30 anys, ha experimentat una clara i rotunda transformació urbana, que és el resultat i l’obra de tot un poble. La seva gent amb el seu treball i amb el seu dinamisme han estat els veritables pilars d’aquesta enorme evolució que fan que Santa Susanna sigui un poble amb vida. I un poble que disposa d’un model propi, el “Model Santa Susanna”.
Però no seria just deixar de dir que una bona part d’aquesta transformació es deu també al sector turístic, que a través de la seva Fundació Turística, ha sabut treballar al costat de l’Ajuntament fent que plegats endeguéssim importants projectes urbanístics i obres públiques.
Però un poble, una comunitat, no pot dibuixar el seu futur sense fer repàs i homenatge a la seva pròpia història i a la història de la comarca a la que pertany. La història de Santa Susanna està molt lligada al món de la pagesia. S’inicia cap al segle XII, quan molts pagesos es van instal·lar a les terres allunyades de la platja, ja que eren molt aptes per al conreu i, a més, oferien resguard davant els atacs dels pirates. Al llarg de l’Edat Mitjana, els pagesos de la comarca van començar a conrear les terres més properes a la costa, i va anar sorgint una nova classe social, la noblesa terratinent, que va contribuir durant els segles XVI, XVII i XVIII a l’enriquiment de la zona.
És per aquesta raó que un dels projectes en què tant l’Ajuntament com les institucions implicades amb el PDT vàrem promoure fou la creació del Museu de la Pagesia. Un projecte exemple de corresponsabilitat entre els sectors públic i privat, que va guanyar el concurs “Maresme Turístic 2004-05” promogut per la Delegació al Maresme de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, que hi ha contribuït econòmicament.
Una vegada finalitzada l’obra i visionat el seu contingut podem esmentar que es tracta d’un centre d’interpretació amb un alt interès per les escoles i també un complement al producte turístic de Santa Susanna, en especial per al Turisme Familiar. Tot plegat un projecte que en el seu dia va rebre el recolzament de l’Unió de Pagesos, del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya i del Consorci Forestal de Catalunya i que serà gestionat per l’empresa Tanit didàctica i difusió cultural.