Paraules que curen

Raquel Picolo.  Escriptora i professora d’escriptura. www.raquelpicolo.net
251

No exagero ni una engruna si dic que hi ha paraules que curen i, també, paraules que maten. És una qüestió coneguda des dels orígens de la història, xamans i bruixots han utilitzat les paraules per a bé i per a mal. No es tracta només dels mots que adrecem als altres, encara més, els que ens diguem a nosaltres mateixos. Una paraula ens pot intoxicar i una altra pot ser un antídot que reforça el nostre estat d’ànim i el nostre sistema immunitari.

Les paraules no són innòcues, estan carregades d’energia que cura o que ens fa emmalaltir. Això no és cap fantasia, és un fet que tots hem experimentat.

Siguem curosos amb l’ús de les paraules, que tant poden ser armes de curació com de destrucció. Evitem fer-les servir per rondinar, queixar-nos, criticar, culpar, retreure… Què hi guanyem amb aquest ús de la paraula, a banda d’omplir-nos el cor i l’entorn de males vibracions. És clar que, si el que volem fer és mal, ja és una altra cosa, el camí és calcular la màxima càrrega d’energia negativa i deixar-la anar sobre un interlocutor amb la guàrdia baixa. Però, en la majoria dels casos fem mal sense intenció, perquè parlem sense pensar.

Tinguem molta cura amb les paraules que surten per la nostra boca i també les que expressen els nostres pensaments. Com diu el proverbi: “Parlar sense pensar és com disparar sense apuntar”.

Hem de tenir present que bona part de la nostra realitat quotidiana la creem amb les paraules que diem i pensem. Per això, si volem potenciar el nostre benestar emocional i la nostra salut, hem de pensar i dir paraules saludables i sanadores. La idea que tenim de nosaltres mateixos depèn de les paraules de l’entorn, però, sobretot de les paraules que ens diem nosaltres mateixos.

No té cap sentit utilitzar les paraules per perjudicar-se: culpar-se, criticar-se, justificar-se i lluitar contra un mateix. I per neutralitzar aquesta manera de funcionar cal fer servir les paraules per crear harmonia, i no per fer valdre la nostra raó o el nostre punt de vista. Les paraules han de crear benestar, en comptes de destruir i intoxicar l’entorn i a un mateix. Quan mostren admiració, suport, acceptació i amor, les paraules curen.

 Per acabar el petit exercici d’escriptura terapèutica:

  • Fes una llista de paraules que et donen seguretat i et fan sentir bé.
  • Escriu un poema lliure només fent servir aquestes paraules.
  • Llegeix-lo cada matí.
COMPARTIR