‘Poetes sota la lluna’ a Can Vallerià

Text: Redacció
659

El 31 d’agost a les 21’30h, a Can Vallerià (Premià de Dalt), se celebrarà una nova edició del festival ‘Poetes sota la lluna’. Amb el títol de ‘El carrer que em du a casa’, es proposa un espectacle de música i poesia del Maresme. Hi intervindran Jorge Sarraute (piano), Jordi Torrens (guitarra), Jaume Catà (percussió), i les veus de Carol Brunet, Teresa Meca i Ferran Planell.

La idea de ‘El carrer que em du a casa’ és reivindicar dos elements centrals en la construcció de l’imaginari literari del Maresme: la ‘Primera antologia de poetes del Maresme’ (Edicions Robrenyo, 1979) i la ‘Nova antologia de poetes del Maresme’ (Quaderns de la Font del Cargol, 1983).

La ‘Primera antologia de poetes del Maresme’, a cura del Grup de Lletres del Taller Obert d’Expressió (TOE), és la primera antologia poètica contemporània de la comarca que va fer-se. Entre els impulsors, l’escriptor ni activista cultural Valerià Pujol i una moderna iniciativa d’associacionisme cultural, el TOE, que poc després desembocaria en el Grup de la Font del Cargol. Al treball s’hi apleguen vint-i-quatre poetes, amb noms que enllacen la generació que havia viscut la Guerra Civil i el franquisme, autors i autores del que suposava ja una represa de la llengua i la cultura catalanes, uns nous temps.

Uns anys més tard, dins el Grup de la Font del Cargol i les seva publicació de referència, els Quaderns de la Font del Cargol, surt un segon llibre que evidencia la plena potència cultural del moment i, en concret, al Maresme. En la ‘Nova antologia de poetes del Maresme’ es deixa enrere la generació literària lligada a la desfeta de la Guerra Civil i l’exili. Es dona espai a noves veus poètiques, les que viuen la repressió política i cultural de la postguerra i alhora el marc de la represa, i les que ara clamen per expressar-se en la seva llengua i amb una poesia que parla al públic lector des de la proximitat.

Amb el bagatge i el llegat d’aquestes antologies, Can Vallerià dedica enguany el festival Poetes sota la lluna a recordar i reinterpretar, amb la força i el poder de la veu i de la música, aquella tasca literària i cultural que amb el pas dels anys esdevé clau per situar-nos.

COMPARTIR