Revela’T reunirà 50 exposicions i més de 60 fotògrafs

Text: Redacció
695

Del 7 al 16 de juny, Vilassar de Dalt i Barcelona acolliran les 50 exposicions d’un certamen pioner en el seu àmbit a nivell mundial

Fotografia titulada ‘The wild bunch’ d’Alex Timmermans

El Festival de Fotografia Analògica Contemporània, Revela’T, celebra la seva setena edició amb un cartell farcit de primeres figures de la fotografia, que tindran la seva obra exposada a diversos espais de Vilassar de Dalt i Barcelona, i que assistiran al festival per presentar-les al públic i assistents. Del 7 al 16 de juny les dues ciutats s’ompliran d’exposicions, activitats i tallers al voltant de la fotografia analògica, oferint l’oportunitat única de veure originals d’alguns dels més reputats fotògrafs del segle XX i XXI, així com de talents emergents d’aquesta disciplina. El certamen s’inaugurarà divendres 7 de juny al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt amb la projecció del film De donde no se vuelve, d’Alberto García-Alix. L’artista castellà, un dels màxims referents europeus de la fotografia contemporània, assistirà i presentarà el passi.

50 exposicions de la millor fotografia analògica contemporània

Entre el mig centenar d’exposicions que programa Revela’T 2019 –35 a Vilassar de Dalt i 15 a Barcelona–, s’hi troben l’antològica del francès René Maltête, qui va assistir a Jacques Tati i il·lustrar poemes de Brassens o Boris Vian o la retrospectiva del libanès Ramzi Haidar, que repassa la seva trajectòria de trenta anys com a periodista gràfic cobrint conflictes a l’Orient Mitjà, i que serà al festival per presentar l’exposició.

També assistiran al festival presentant les seves respectives exposicions l’holandès Alex Timmermans, expert en tècniques fotogràfiques antigues; el nipó Nobuyuki Kobayashi, que explora motius naturals en grans formats i materials tradicionals; l’australià Bill Moseley, d’estil experimental; a més dels catalans i espanyols Eduardo Nave, Fernando Maquieira, Jordi Esteva o Jorge Fuembuena.

Una de les instantànies de la sèrie ‘Aftermath’, de David Burnett
L’agència Magnum a través de Gilden i Burnett Bruce Gilden i David Burnett, membres de la mítica agència estatunidenca, seran dos dels noms destacats de Revela’T 2019. “Syracuse, 1981” és el nom de la col·lecció de Gilden, una ocasió única de veure-la; produïda i exposada per primera vegada a Barcelona. El fotògraf retrata els vianants de la ciutat nord-americana amb un estil urbà i directe, fixant-se en els rostres més singulars i característics. Per la seva banda, l’exposició “Aftermath” reuneix les imatges que David Burnett va realitzar per National Geographic cinc mesos després del devastador huracà Katrina. Amb fotos estàtiques i composicions prèviament estudiades, Burnett plasma la desolació d’un dels indrets més afectats i els seus habitants.

Activitats paral·leles

Revela’T 2019 serà, també, un punt de trobada per a tots els afeccionats i professionals de la fotografia, amb diverses activitats, encontres, i tallers. El cap de setmana amb més activitats serà el del 7, 8 i 9 de juny a Vilassar de Dalt, on s’hi celebrarà, un any més, la Fira comercial amb reconegudes marques del sector; el Market fotogràfic on els propis autors venen la seva obra, la demostració de Cianotipia gegant, trobades de diferents col·lectius i vàries activitats infantils i familiars. També engega la Residència Artística de Creació i Experimentació, on 10 artistes de diferents llocs del món faran un treball conjunt sobre el tema d’aquesta edició: “Klaatu Barada Nikto”.

L’Antiga Fàbrica Estrella Damm acollirà una jornada, el dia 15 de juny, dedicada a nous formats d’exhibició i difusió de la fotografia, amb especial atenció pel fotollibre, amb xerrades, debats, visionats, etc. Destaca la presència d’Horacio Fernàndez, Moritz Neumuller, Paco Gómez, Ingrid Guardiola, Gonzalo Golpe, Toni Amengual o Jordi Borràs. També es projectarà en exclusiva el documental sobre Josef Koudelka, Shooting Holy Land. Entre els participants a la jornada hi hauran vàries escoles de fotografia (Grisart, IEFC, El Observatorio…) i revistes i publicacions fotogràfiques com Exit Magazine, La Fotografia o Mauer Mag, entre moltes altres.

El festival també programa pel públic infantil tallers de cambra fosca a escoles i visites guiades a les exposicions; així com activitats formatives, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i l’Escola Superior Pau Gargallo de Badalona. Entre les tallers més destacats hi ha el d’heliografia, impartit per Byron Brauchli; el de Daguerrotip Bequerel, per Camilo Sabogal; o el que impartirà el fotògraf i filòsof madrileny Oscar Molina el dissabte 8 de juny a Vilassar.

Klaatu Barada Nikto
L’any 1951 s’estrenava la pel·lícula de ciència ficció Ultimátum a la Tierra, de Robert Wise, on un extraterrestre, acompanyat del robot Gort, amenaçava d’aniquilar el planeta si els humans no deixaven de destruir-se entre ells. Klaatu Barada Nikto són les mítiques paraules que, pronunciades in extremis, salven la humanitat i amb ella la Terra, i que il·lustren el leitmotiv de Revela’T 2019. El festival pretén exhibir i estimular projectes fotogràfics que reflecteixin la complexa i intensa relació de l’ésser humà amb el planeta, que el fa abusar de la terra i venerar-la alhora, i tots els clarobscurs que se’n deriven i que vivim actualment: canvi climàtic, migracions i guerres; lluites col·lectives, retrobades i conciliació…

COMPARTIR